Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Începe războiul; primarii protestează împotriva exploatării gazelor de şist / UPDATE: Ce spun reprezentanţii Panfora

Începe războiul; primarii protestează împotriva exploatării gazelor de şist  / UPDATE: Ce spun reprezentanţii Panfora
Comentează 2

Update 1 Ce spun reprezentanţii Panfora

Cei de la Panfora ne-au oferit un punct de vedere cu privire la cele scrise anterior, spunând că nu au niciun interes în gazele de şist. De asemenea, aceştia au spus că nu vor folosi metode precum fracturarea hidraulică sau explozibili în procesul de explorare. Despre măsurătorile geofizice, reprezentanţii mai spun că se folosesc metode moderne care au un impact minim asupra mediului și comunităților. Redăm în continuare punctul de vedere al celor de la Panfora:

„Panfora nu are niciun fel de activități legate de gaze de șist. Nu a avut niciodată astfel de activități și nici nu va avea. Ca dovadă în acest sens, ne-am angajat să semnăm protocoale cu autoritățile locale prin care să dăm asigurări că nu vom explora sau exploata niciodată gaze de șist în zonă. Panfora explorează doar resurse convenționale noi, petrol și gaze naturale, în formațiuni de roci convenționale și nu va folosi explozibili sau fracturare hidraulică. 

Am achiziționat parcele de teren doar pentru operațiuni de foraj. Parcelele au fost achiziționate cu sprijinul unei firme de servicii juridice deoarece Panfora nu are experiența și capacitatea de negociere necesare unor astfel de tranzacții, precum și pentru a elabora procedurile administrative aferente astfel încât să asigurăm o modalitate complet corectă și legală de cumpărare a terenurilor. Proprietatea asupra parcelelor este însă asumată și transparentă. Am cumpărat aceste parcele pentru a proteja terenurile fermierilor și pentru a nu perturba campania agricolă. 

Forajul, precum și măsurătorile 3D computerizate sunt destinate exclusiv operațiunilor de explorare. Faza de explorare constă în măsurători geofizice de suprafață 3D și, într-o etapă ulterioară, în forarea a maximum patru sonde pe terenurile achiziționate. Compania folosește tehnologie de ultimă oră pentru a efectua lucrările, având un impact minim asupra mediului și comunităților. Pentru a efectua măsurătorile geofizice de suprafață 3D, compania folosește tehnologii moderne bazate pe unde sonore pentru a determina potențialul hidrocarburilor convenționale înainte de forarea sondelor" 


Astăzi, la Curtici, mai mulţi primari din judeţul Arad s-au adunat alături de fermierul Dimitrie Muscă şi primarul Curticiului, Bogdan Ban, de data aceasta la un protest paşnic împotriva exploatării gazelor de şist. Problema exploatării gazelor şist este una veche în zonă, dar de curând, compania responsabilă de exploatări a mai achiziţionat teren printr-o firmă de avoacatură din Arad. Firma de avocatură care a achiziţionat terenul de la oameni, la un preţ dublu faţă de valoarea sa, sursele menţionând suma de 15.000 de euro pe hectar, iar ulterior l-a trecut în proprietatea Panfora Oil&Gas subsidiară a MOL. „Aceștia au venit să-și intabuleze terenul la primărie, toate tranzacțiile ajungând desigur și la noi. Prima dată a venit printr-o firmă de avocatură, ca mai apoi să vedem că este intabulat pe firma Panfora. Ulterior am aflat și prețul contractului care ne-a șocat. În momentul următor am luat legătura cu colega de la Dorobanți, care se afla în aceeași situație ca și noi și cu directorul Muscă, împreună cu avocatul asociației. Aici este vorba despre o datorie morală și le mulțumesc tuturor primarilor care au venit să protesteze, momentan pașnic, alături de noi”, a spus Bogdan Ban, primarul Curticiului. 

 

„Fac un apel la toţi arădenii”

Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, a transmis un apel către toţi arădenii să se solidarizeze alături de ei în acest demers, deoarece după cum spune acesta, exploatarea gazelor de şist nu va afecta doar Curticiul, Dorobanţiul şi Macea, ci întreaga zonă. Muscă susţine că dacă acest lucru se va întâmpla tot pământul arabil şi roditor din zonă se va transforma în deşert. „Dacă noi nu ne-am aduna şi nu am lua poziţie, peste câţiva ani de zile s-ar putea să avem un mic deşert. Suntem într-o zonă deosebit de bună, deosebit de fertilă, cu un potenţial agricol care este exploatat la maxim posibil. Dacă avem grijă de pământ, pământul ne va ţine mult şi bine.  Vreau ca toți arădenii să vină lângă noi, să ne apărăm pământul pentru că picătura chinezească pe care ei vor să o bage în acest pământ, acele substanțe chimice cu zecile de tone în fiecare sondă, va fi crimă pentru umanitate. Se baga inclusiv cianură, cele mai chimice substanțe, doar ca să spargă roca din profunzime. Nu poate să treacă nimeni peste noi, nici măcar Victor Ponta, care a semnat această concesionare. Îl chemăm aici să vadă ce a făcut, ce nebunie a creat acest om care astăzi are 100 de fețe. Ne zbatem și nu-i lăsam, dar solicităm ajutorul tuturor românilor pentru că este o câmpie foarte bună pentru agricultură”, a spus Dimitrie Muscă. De asemenea, directorul CAI Curtici a vorbit despre eventualitatea unor proteste mai de impact, asemenea celor care au fost în urmă cu câtiva ani. 

 

Primarii din judeţ „agasaţi” de companie

Mai mulţi primari din judeţ care au fost astăzi la protest, au anunţat că reprezentanţii companiei i-ar fi abordat în mai multe rânduri. „Au venit la noi la Primărie și s-au prezentat ca fiind o firmă de consultanță care voia să discute cu noi despre accesul pe drumurile comunei, inclusiv pe străzi, pentru a face măsurători geofizice. Aceștia au spus că noi trebuie să îi lăsăm doar să intre să își facă treaba și că nu vor fi afectate casele sau terenurile agricole. Am ridicat imediat problema legată de gazele de șist și am cerut să știu exact ce au de gând să facă. Au spus că vor veni cu utilaje și vor face teste asupra solului. Momentan de la noi nu au cumpărat terenuri, vor doar accesul pe drumurile din comună. Mi-au spus de asemenea că nu vor distruge casele oamenilor cu trepidații pentru că au o aparatură modernă care nu afectează în nici un fel locuințele sau altceva”, a declarat Covaci Emeric, primarul din Peregu Mare. La Dorobanţi, primăriţa Korondi Erika a cerut sprijinul Consiliului Local pentru a se opune exploatării: „Au venit doi bărbați și ne-au anunțat că au cumpărat 3,74ha de teren, ca mai apoi să depună dosarul pentru certificatul de urbanism, pentru forare și pentru explorare. Am emis certificatul de urbanism pentru acel teren, însă pentru drumul agricol și terenul pe care mai voiau să îl cumpere, am refuzat. Nu este prevăzut legal să le dăm accesul și am cerut sprijin și de la Consiliul Local în acest scop”.

 

Pânza freatică în pericol de a fi distrusă

Primarul comunei Macea, Ciprian Otlăcan, a vorbit despre faptul că aceste proceduri ar distruge pânza freatică: „Ne este teamă că ar putea fi contaminată pânza freatică. Noi ne-am solidarizat toți primarii din zonă. Apa freatică de la noi este la 2,5 metri adâncime și ne este teamă pentru comunitatea din zonă. Vrem să trăim în liniște și pace ca și până acum și suntem împotriva acestora. Am fost contactați telefonic, dar cam atât. Noi vom fi total împotriva acestor exploatări ale gazelor de șist”.

 

Se luptă în justiţie

„Curtea Constituțională a stabilit că aceste companii petroliere nu au drept de servitute asupra terenurilor din perimetrele petroliere. Ca să intre pe terenurile menționate trebuie să-și obțină un drept de folosință. Văzând că nu pot să intre, aceștia au cumpărat aceste terenuri, din câte știm și ne putem da seama noi, pentru construirea de sonde. Din câte înțeleg, acum se încearcă prospectarea pe domeniile publice, ceea ce este interzis prin lege. Cu toate acestea, ei  contactează primăriile pentru a li se permite să electueze prospectarea de pe drumuri. Problema cea mai mare este că aceștia cer accesul inclusiv pe străzile comunelor și a orașelor, nu doar pe drumurile agricole. În proces, noi am precizat să se declasifice numai ceea ce ne interesează. Nu redevențe, nu bani, dar vrem exact să știm ce urmează să se facă. Aceștia au venit în 2014 doar cu ideea de a prospecta pe teren și de atunci au fost o serie de procese prin care am reușit să îi oprim. Din 14 acorduri semnate, trei s-au declasificat. Noi bănuim că ele au conținut identic, dar nu știm sigur, sunt secrete de stat​”, a spus avocatul Asociației Salvați Câmpia de Vest, Florin Bornea.

 

 

 

 

 

Galerie foto (10)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite