Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Încă 24 de cazuri de infectare cu varianta din Marea Britanie a COVID-19, descoperite în România

În urmă cu scurt timp au fost confirmate încă 24 de cazuri de infecție cu noua tulpină a COVID-19 din Marea Britanie, cunoscută ca fiind mult mai infecțiioasă, în Români. Majoritatea cazurilor sunt din Capitală. Medicii avertizează asupra pericolului ca noua tuplină să devină în foarte scurt timp tulpina dominantă în țara noastră.

Încă 24 de cazuri de infectare cu varianta din Marea Britanie a COVID-19, descoperite în România
Comentează 0

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie din Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Târgovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş şi Slatina s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti - 19 probe, Cluj - 2 probe, Tecuci - 1 probă, Reşiţa -1 probă şi Timişoara - 1 probă.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie (...). Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere a unei clinici private din Capitală.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, dinamica evidenţiată fiind o alertă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă.

Potrivit specialiștilor, cea mai bună soluţie pentru oprirea răspândirii COVID-19 este vaccinarea.

Vă reamintim ca primul caz confirmat în Romania de infectare cu noua tulpina din Marea Britanie a avut loc pe 8 ianuarie. O tânără de 27 de ani, din județul Giurgiu, a fost internată la Institutul Matei Blaș, din Capitala, după ce a început să se simtă rău. În urma secvențierii genomului s-a ajuns la concluzia că este infectată cu noua tulpină, mult mai contagioasă, a COVID-19. Tânăra nu a călătorit în Marea Britanie și nici în alte țări, ceea ce ne duce cu gândul la o posibilă răspândire comunitară a noii tulpini, mai exact ca aceasta ar fi luat virusul de țară.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite