Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Agenții economici pot obține până la două milioane de euro pentru investiții care duc la asigurarea eficienței energetice”

Deputatul liberal arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și vicepreședinte al Comisiei pentru antreprenoriat și turism, susține că agenții economici pot obține până la două milioane de euro pentru investiții care duc la asigurarea eficienței energetice.

Glad Varga: „Agenții economici pot obține până la două milioane de euro pentru investiții care duc la asigurarea eficienței energetice”
Comentează 0

„Microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, precum și întreprinderile mari pot aplica pentru finanţare în cadrul apelului de proiecte deschis de Ministerul Energiei pentru Măsura de Investiţii I.5 din PNRR - Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial.

Bugetul total alocat este de 62 milioane euro. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat este de două milioane euro pentru proiectul de investiții”, susține Glad Varga.

Potrivit deputatului, obiectivul principal al apelului este realizarea a minimum 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, cu reducerea emisiilor directe și indirecte cu 30%. Cererile de finanțare trebuie însă să se refere la cel puțin una dintre următoarele acțiuni: înlocuirea echipamentelor la nivelul operatorilor economici, retehnologizarea și modernizarea sistemelor de producție; implementarea unor măsuri de recuperare a pierderilor de energie termică din procesele tehnologice; sisteme de telegestiune; sisteme privind identificarea vârfurilor de consum și eliberarea graduală de energie și planificare a acesteia; achiziția de platforme digitale de centralizare a datelor de consum/reducerea consumului/monitorizarea indicatorilor pe întreg ansamblul activității, la nivelul operatorilor, digitalizare și transfer date la distanță; alte pachete de măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice la nivelul operatorului economic cu impact major în reducerea consumului de energie, a emisiilor GES și a intensității energetice, excluzând activitățile legate de combustibili fosili. „Termenul limită de depunere a proiectelor este 29 martie 2024, ora 17:00”, a ținut să precizeze Glad Varga.

Condiţiile de eligibilitate şi alte detalii suplimentare sunt disponibile AICI.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite