Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ghioroc - „Sărbătoarea Vinului în Podgorie”

„Sărbătoarea Vinului în Podgorie” este un obicei vechi încă din anul 1981 când s-a organizat pentru prima dată sub numele ,,La cules de vii în podgorii”. Desigur că a fost o bucurie pentru toată lumea și mai ales pentru cei tineri în anii de atunci, chiar dacă sărbătoarea avea și o tentă cu iz comunist ca orice sărbătoare socialistă, ,,dedicată oamenilor muncii”. Anii au trecut iar sărbătoarea a dăinuit de-a lungul timpului așa cum au dăinuit și viile din podgorie, pentru că aici la Miniș a fost pentru prima dată în țara noastră o școală de viticultori (vințeleri).

Ghioroc - „Sărbătoarea Vinului în Podgorie”
Comentează 0

La fel ca și în anii trecuți, odată cu primele zile ale toamnei, Ghiorocul intră în sărbătoare, o sărbătoare a oamenilor din comună, o sărbătoare a tradiției și a frumosului, pentru că an de an la Ghioroc, dar și la Șiria se organizează cele mai frumoase spectacole folclorice din Podgoria Aradului.

De fapt la Ghioroc au loc foarte multe evenimente culturale sau spectacole pe plajă, pentru că nu degeaba Ghiorocul este supranumit „Micul litoral arădean”. Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi – Morodan, împreună cu viceprimarul Nicolae Hedean, angajații primăriei și consilierii locali își dau toată silința ca să facă din Ghioroc una dintre cele mai frumoase comune din județ. Deviza primarului este,,ÎN FIECARE ZI TREBUIE SĂ FACEM CEVA PENTRU GHIOROC”. Ca de obicei programul a fost organizat pe scena din curtea școlii Ghioroc (oricum plaja era plină) și a debutat așa cum este creștinește cu o scurtă slujbă religioasă și o rugăciune de mulțumire pentru ploaie la timp și pentru rodul bogat al viței-de-vie, oficiată de parohul bisericii ortodoxe din Ghioroc, după care primarul comunei, Corneliu Popi – Morodan a urat un bun venit tuturor celor prezenți, declarând sărbătoarea deschisă. Nicoleta Pavel, prezentatoarea evenimentului, a invitat pe scenă ansamblul de dansuri „Păstrătorii tradiției” din Covăsânț, care a prezentat o suită de dansuri locale și de Secusigiu. Ansamblul de dansuri „Armonia mureșană” din Sâmbăteni, coordonat de Radu Rașca, împreună cu orchestra și solista Maria Rașca, au susținut un program artistic de excepție. Din Voivodina (Serbia) a venit la Ghioroc ansamblul de dansuri ,,KUD MLADOST CUVIN” din orașul Cuvin (Serbia), care a încântat publicul cu dansurile și costumele lor populare sârbești. Ansamblul de dansuri „Vatra Arădeană” , coordonat de Dorel Lazăr, a evoluat pe scenă cu o suită de dansuri populare. Ansamblul ,, „Junii Podgoriei” din Ghioroc, coordonat de Ioan Dărău, a susținut un program folcloric de excepție. De curând membrii ansamblului au participat la un concurs național la Mioveni–Argeș, alături de 32 de ansambluri folclorice din țară, obținând locul V din opt ansambluri care au ajuns în finala pe țară.

Copii grădiniței PN 2 din Ghioroc au susținut și ei un frumos program, coordonați fiind de profesor educator Varga Enicko. Carolina, o fată de doar 12 a adus faima localității Ghioroc prin competițiile sportive la care a participat în luptele judo, ajungând campioană națională la categoria ei, a primit o diplomă și un cadou din partea primarului comunei Ghioroc. Au fost decernate și două diplome de onoare pentru două cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie, acestea primind deasemeni și un mic cadou din partea Primăriei Ghioroc. A fost decernat și un titlu de cetățean de onoare lui Iosif Herbei, pompierul care a stins incendiul din Ghioroc, cu ceva vreme în urmă.

Pe scenă au mai evoluat soliștii vocali Alexandru Pop din Sebiș, Mara Mihalca, Dorel Banci, Alin Neag și Cosmin Bihoreanu.

La eveniment au participat și președintele C.J.Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele C.J., Răzvan Cadar, Garofița Popa, consilier județean și primarul comunei Șiria, Valentin Bot.

Odată cu lăsarea serii au fost lansate în aer peste 200 de lampioane care s-au ridicat în noapte deasupra Ghiorocului.

Invitați de onoare au fost Aurel Tămaș cu formația, FLY PROJECT și THE MOTANS, după care programul s-a încheiat cu un superb foc de artificii care a luminat cerul Ghiorocului în mii de steluțe colorate.

În încheiere mai trebuie spus că primarul comunei, Corneliu Popi-Morodan, mulțumește tuturor celor prezenți la eveniment, spectatorii fiind într-un număr foarte mare ca în fiecare an, de altfel, și de asemenea mulțumește conducerii C.J.Arad pentru sprijinul acordat precum și sponsorilor care au fost alături de Primăria Ghioroc la acest eveniment. Nu în ultimul rând, mulțumește angajaților Primăriei Ghioroc și tuturor celor care s-au implicat în reușita acestui eveniment de excepție.

Galerie foto (813)