Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Sperăm că odată cu creșterea capacității de transport a gazului lichefiat adus din SUA prețul să scadă”

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, susține că Rusia a pierdut, săptămâna trecută, supremația pe piața gazului care este furnizat în Europa. Asta, în condițiile în care Statele Unite au trimis pe bătrânul continent cantități tot mai mari de gaz lichefiat.

Gheorghe Falcă: „Sperăm că odată cu creșterea capacității de transport a gazului lichefiat adus din SUA prețul să scadă”
Comentează 0

„În comisia de industrie, energie și cercetare vorbim despre revizuirea directivei pentru taxarea energiei. E un moment dificil la nivel european să vorbim despre taxarea energiei. Așa cum ați văzut, prețul gazului a crescut și e posibil să crească în continuare, prețul energiei este necontrolabil în acest moment, dar avem vești destul de bune. Putem spune că săptămâna trecută a fost prima săptămână din ultimii zeci de ani când combustibilul venit din Rusia, gazul venit din Rusia nu mai este numărul 1 în Europa. Numărul 1 în Europa a devenit gazul lichefiat adus din Statele Unite. Există deja un culoar de trasport a gazului lichefiat și sperăm că odată cu creșterea capacității de transport a acestui gaz prețul gazului să scadă”, a declarat europarlamentarul arădean.

România ar putea deveni exportator de energie până în 2028

Referindu-se la propunerea „Pregătiți pentru 55”, care cere statelor europene să reducă cu 55% dioxidul de carbon până în 2030, Falcă susține că Grupul PPE din Parlamentul European este pregătit să atingă câteva obiective. Lupta împotriva schimbărilor climatice nu trebuie să submineze mobilitatea persoanelor și a mărfurilor, trebuie să protejăm economia, propunem un drum european al mătăsii pentru extinderea energiilor regenerabile, pentru reducerea dioxidului de carbon avem nevoie și de gaze și să recunoaștem energia produsă din zona nucleară. Pe 31 decembrie, Comisia a aprobat ceea ce am solicitat de multe ori noi în Parlamentul European și mulți șefi de stat, inclusiv președintele Iohannis, ca în tranziția verde să considerăm energia nucleară o energie verde, iar gazul o energie de tranziție. Asta înseamnă că mixul energetic al României este un mix energetic care se pregătește bine pentru provocările viitoare. România este importator de energie electrică. Asta înseamnă că trebuie să ne crească capacitățile de producție. În acest moment avem în PNRR 1,6 miliarde euro pentru a realiza panouri fotovoltaice și structuri eoliene. Noi credem că în anul 2025-2026 finalizăm integral acest pachet și ne vor crește capacitățile cu peste 2.000 de megawați. Avem în fondul de modernizare 16 miliarde de euro, care vor merge pe aceleași direcții. Mai avem zece miliarde de dolari, împrumut din America pentru Cernavodă 3, Cernavodă 4, grupurile de reactoare și evident reactoarele mici modulare. Dacă facem o însumare a ceea ce înseamnă capacitățile de megawați care pot fi realizate de România, putem estima că în anul 2028, România va fi exportator de energie electrică”, a mai spus europarlamentarul arădean.  


Scrie un comentariu

trimite