Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Dacă astăzi vorbim despre banii care au intrat în buzunarul cetățenilor ca șomaj tehnic, aceștia sunt bani europeni”

De Ziua Europei, TVR Timișoara a organizat o dezbatere despre ce înseamnă Uniunea Europeană. Au participat autorități locale și reprezentanți ai Guvernului în teritoriu din Regiunea de Vest, Aradul fiind reprezentat de europarlamentarul Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și de actualul primar, Călin Bibarț.

Gheorghe Falcă: „Dacă astăzi vorbim despre banii care au intrat în buzunarul cetățenilor ca șomaj tehnic, aceștia sunt bani europeni”
Comentează 0

S-a discutat despre provocările prin care comunitățile locale au trecut și trec în continuare, asta în condițiile în care provocarea ce mai mare abia urmează, repornirea economiei. „Astăzi, dacă nu aveam această pandemie, aveam Conferința despre viitorul Uniunii Europene. Astăzi, în loc să vorbim despre pandemie, am fi vorbit despre direcțiile pe care Uniunea Europeană și le programa, pentru viitorul structurii europene și pentru viitorul cetățenilor europeni. Uniunea Europeană, pe domeniul sănătății, are atribuțiuni limitate. Statele au atribuțiuni pe acest domeniu. Reacția Uniunii Europene a fost rapidă, în două săptămâni s-a constituit un buget de 37 miliarde de euro, noi am și votat rapid acel buget. România a primit a patra alocare, de 3,1 miliarde. Și dacă astăzi vorbim deja despre banii care au intrat în buzunarul cetățenilor ca șomaj tehnic, vreau să știți că aceștia sunt bani europeni, dacă vorbim despre decontările care vor fi în domeniul sănătății, vorbim de 350 milioane de euro, bani europeni. Tot ce s-a cumpărat ca dotare poate fi decontat din fonduri europene. Mai mult, banii pe care îi primesc ca supliment cei care sunt în linia întâi, asistentele, medicii, și acei bani sunt tot din fonduri europene”, a spus Gheorghe Falcă. Din punctul său de vedere se demonstrează că această structură politico-administrativă-ideologică este o structură solidară. A continuat spunând că se prefigurează un Plan Marchall al Uniunii Europene, având în vedere că trebuie rezolvate mai multe crize.

Pledoarie pentru renunțarea la un centralism excesiv

În ceea ce-l privește, primarul Călin Bibarț a făcut o pledoarie pentru renunțarea la centralismul excesiv, dând exemplu o serie de proiecte finațate din bani europeni prin ADR Vest. „Din cauza unei centralism excesiv, uneori se întârzie foarte mult la București și apoi ne pare rău că nu reușim să atragem toți banii. Dincolo de toate, intervenția Europei în orașul nostru, în județul nostru, în Regiunea de Vest se simte. Începând cu autostrada, învățământul, infrastructura, cultura și acum și domeniul Sănătății. Sunt 350 de milioane de euro la nivelul României, împărțiți-i la 40 și ceva de județe. La un calcul simplu înseamnă opt milioane și ceva pe un județ. Pentru spitalul dintr-un oraș, dintr-un județ înseamnă enorm și marele avantaj este că sunt și fonduri retrospective”, a spus Călin Bibarț.

Intrați AICI pentru VIDEO: https://www.facebook.com/watch/live/?v=876688546166069&ref=watch_permalink

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite