Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Evreii sărbătoresc Hanukkah

Duminică seara membrii Comunității Evreilor din Arad au aprins prima lumânare de Hanukkah, sărbătoarea luminii. Din cauza situației pandemice, nici în acest an nu au putut petrece în comunitate, fiecare sărbătorind acasă, cu familia.

Evreii sărbătoresc Hanukkah
Comentează 0

Pentru evrei, Hanukkah este ultima sărbătoare religioasă din anul calendaristic gregorian, fiind precedată de așa zisele sărbători de toamnă: Rosh Hashana (ceea ce înseamnă anul nou); Yom Kippur (adică ziua de post sau ziua lungă, reprezentând ziua ispășirii); Sukkot (sărbătoarea recoltei și a corturilor) și Simchat Tora (Bucuria Tohrei).

„Miracolul de Hanukkah se întâmplă în jurul secolului al II-lea înaintea erei noastre, când pământul Israelului era controlat de regele sirian, Antichous al IV-lea. Acesta le-a interzis evreilor să își practice religia, porucindu-le să se închine zeilor greci. În anul 168, înaintea erei noastre, soldații regelui masacrează mii de oameni în Ierusalim și desacralizează cel de al II-lea templu”, ne spune Margareta Szegő, manager de proiect la Comunitatea Evreilor Arad.

În aproximativ doi ani, Iuda Macabeul reușește să îi alunge și împreună cu ce îi sunt alături curăță templul, refac altarul și aprind candelabrul de aur, numit menora, al cărui brațe ar fi trebuit să fie păstrate aprinse. Însă evreii au observat că nu mai au ulei decât pentru o singură seară. Conform Talmudului uleiul care trebuia să țină o singură seară, a ajuns pentru opt, până au reușit să aducă provizii noi, ceea ce a reprezentat un miracol. Astfel, sărbătoarea de Hanukah se întinde pe opt zile, interval în care, evreii aprind în fiecare seară cu o lumânare în plus pe brațele Hanukiei, până când, în ultima seară, toate cele opt brațe luminează.

Pentru noi evreii, tradiţiile şi sărbătorile sunt foarte importante. Respectându-le, poporul evreu şi-a păstrat identitatea milenară. Astfel, indiferent în ce loc al lumii ne aflăm, încercăm să le ținem de mii de ani. Suntem în pragul sărbătorii de Hanuka și în această perioadă se aprind timp de opt zile lumânări în cinstea minunii petrecută în templul din Ierusalim când o candelă cu ulei care trebuia să ardă timp de o zi, a ars opt zile. Este o sărbătoare a bucuriei, reprezentând victoria luminii asupra întunericului. Totuşi, chiar dacă tradiţiile sunt importante pentru noi, viaţa fiecărui om este pusă pe primul loc, astfel încât şi în acest an fiecare membru al Comunităţii Evreilor din Arad va sărbătorii doar în cadrul familiei. Sperăm că în scurt timp o să treacă pandemia şi viaţa noastră o să revină la normal şi o să ne putem bucura împreună de sărbători. Cu această ocazie, vă dorim şi dumneavoastră Sărbători fericite!”, ne explică ec. Raoul Vizental, președintele Comunității Evreilor Arad.

Conform tradiției, copiii învață cântecele specifice acestei sărbători, se servesc sufganiot (gogoși umpluți cu gem), latkes (un fel de clătite de cartofi răzăliți) și tot felul de alte mâncăruri prăjite în ulei, pentru a își aminti de miracolul care a avut loc.

 


Scrie un comentariu

trimite