Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Două zile de festival, "Punem ruralul pe roţi", la Socodor

Două zile de festival,
Comentează 0

Ateliere, producători locali, degustări de produse locale, film în fân și discotecă în aer liber, dar mai ales voie bună, multe zâmbete și extrem de multă culoare. Pe scurt, „Punem ruralul pe roţi”. Aceasta a fost, în zilele de 11 şi 12 august 2023, oferta  Grupului de Acţiune Locală Micro-Regiunea Văilor Crişului Alb şi Negru (GAL MVC), eveniment organizat în curtea Şcolii Gimnaziale „Iustin Marşieu” din Socodor.

Festivalul a pornit în forţă încă din 11 august, de dimineaţă, cu ateliere pentru copii. Au fost mai multe ateliere puse la dispoziţia lor, pe parcursul celor două zile de festival.

Au fost gândite pentru cei mici: ateliere de împletit brățări cu Andreea, atelierele Jocurile copilăriei cu Roxana, atelierul de pictat pe tricouri cu Ella, atelierele Aventura cu Vali, atelierul de pictat baloţi cu Ildi şi Teo, atelierul de tras cu arcul, ateliere de pictat pe faţă şi de modelat baloane – cu Georgiana şi echipa sa, atelierul mural cu Bogdi, iar – odată cu ele - curtea școlii din Socodor a devenit extrem de animată și de colorată.

 

Rezultatul atelierelor a stat, mai apoi, la baza amenajării târgului producătorilor locali, târg care a prins viață, folosind doar materiale care au legătură cu ruralul, printre baloții pictați de copii, printre desenele lor și tricourile colorate agățate de pavilioane.

Gardul școlii din Socodor s-a transformat, mai apoi, sâmbătă, într-o opera de artă modernă, în timp ce participanții la târg și-au expus mărfurile, iar sute de vizitatori au degustat produsele și au plecat cu ele acasă. Atmosfera a fost cu atât mai vie cu cât printre cei mari au putut fi văzuți zeci de copii pictați pe față și transformați în eroii lor preferați, purtând în mâini baloane modelabile de cele mai vesele culori.

Legume din zona acoperită de teritoriul Gal MVC, lavandă, miere, sucuri de cătină sau cătină și alte fructe, perne și plapume, minunate figuri de ipsos, mobilier, produse hand-made, limonadă produsă în casă și alte produse tradiționale locale, toate au putut fi achiziționate de aici.

Preparatele după rețete locale, transmise din generație în generație, care purtau gustul de odinioară, au fost oferite spre degustare de către gospodarii locali și au dat și ele savoare festivalului GAL MVC.

 

Cei care au ales provocarea Gal MVC s-au bucurat și de faptul că unul dintre membrii comunității socodorene, Nicoletei Corpașiu, a decis să-și transforme visul său cu iz istoric în realitate și să-l ofere acum tuturor. A deschis porțile casei bunicii, pe care a transformat-o într-un veritabil muzeu, iar decizia sa s-a dovedit de succes, fiind foarte apreciată nu doar de localnici, ci şi de locuitorii comunelor învecinate, de vizitatori, devenind un imbold pentru unii dintre ei de a valorifica în acest fel moștenirile primite.

Casa tradițională socodoreană de la nr. 651 i-a primit pe vizitatori, începând cu ora 18.00, nu doar cu povestea locuirii, ci și cu plăcinte întinse. Casa va rămâne deschisă pentru cei care vor să afle cum s-a trăit și cum se poate trăi pe mai departe, înconjurat de obiecte tradiționale, în Socodor.

De ce a decis larg porțile casei bunicilor și străbunicilor ei, Nicoleta Corpașiu? „Pentru a nu-mi uita rădăcinile, pentru a-mi păstra identitatea, pentru a avea un loc sfânt pe ulița copilăriei, în casa cu pereții crăpați de atâta dor, pentru a arăta tinerei generații, celor tineri ca sunt unici și oricâte influențe ar avea, e necesar să rămână statornici în credință, valori umane și drag de țară”.

  

După ore intense de pictură, după multe ore de joacă, de cățărat pe baloți și de devenit artiști, după degustări și socializare, cei mici și cei mari au fost invitați la „Film în fân”. Familia Addams a cucerit audiența din curtea școlii „Iustin Marșieu” din Socodor. Unii dintre tineri au rămas pe mai departe să se joace și să facă echipe printre baloți, iar mulți dintre cei mari au decis să mai stea la povești în zona dedicată producătorilor locali. Pozele cu baloţii care au prins viaţă ca urmare a picturilor făcute de cei mici şi cele cu zidul devenit între timp lucrare artistică colectivă au servit drept background pentru multe selfie-uri şi poze de familie. 

Festivalul nu s-a încheiat însă aici, ci a continuat cu discotecă în aer liber, atmosfera caldă, buna dispoziție, discuțiile și zâmbetele tuturor prelungind până târziu festivalul „Punem ruralul pe roți”.

 

„Au fost două zile dedicate oamenilor din GAL, din regiunea Socodor. Am numit festivalul <> pentru că acesta este şi motto-ul nostru şi pentru că tot ce încercăm să facem e să stârnim un pic lucrurile în zona rurală, să propunem și să realizăm tot felul de activităţi şi acţiuni, în aşa fel încât lucrurile să meargă din ce în ce mai bine aici. În fapt, să facem zona rurală cunoscută, pentru că atractivă este. De data aceasta, am ales ca festivalul să fie cu țintă în principal pe copii, pentru că ei sunt cei care trebuie să ducă farmecul locului mai departe, iar decizia noastră, cred, s-a dovedit de un real succes. Uitaţi-vă în jur şi veţi vedea că aşa este.  Am şi încheiat festivalul tot cu o ofertă pentru cei mici, un „”Film în fân”, așa cum l-am denumit noi din pricină că am ales ca scaunele să fie baloţi de paie, iar decorul să fie unul rustic. Dar ne-am adresat și celor mari:  am avut și expoziția, sau mai bine spus  un Târg al producătorilor din teritoriul GAL-ului, unde i-am avut alături pe mulți producători din zonă. Au fost prezenți toți actorii importanți din zona noastră aici, cu cele mai proaspete produse, cu cele mai bune oferte, care nu trebuie ratate niciodată”, a detaliat evenimentul managerul GAL MVC, Claudia Adjudeanu.

 

A. B.

 

 

 

 

Galerie foto (17)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite