Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Documentarul „Amar“, în premieră la Cinematograful „Arta“, în prezența regizoarei

Documentarul „Amar“, în premieră la Cinematograful „Arta“, în prezența regizoarei
Comentează 0

Filmul documentar „Amar“, regizat de Diana Gavra, originară din Chișineu Criș, județul Arad, care prezintă o serie de hoţi de buzunare care au ridicat furtul la rang de artă, va putea fi văzut, în premieră, la Cinematograful „Arta“ din Arad.

Proiecția va avea loc vineri, în 15 martie, de la ora 19,00, în prezența regizoarei, care, la final, va răspunde întrebărilor publicului.

Spectatorul va pătrunde în viaţa personală şi profesională a hoţilor şi va descoperi mentalitatea şi spiritul care stau în spatele furturilor.

Publicul va cunoaşte poveştile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislaţii şi condiţii de detenţie din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alţii au ajuns să fie integraţi de sistemele sociale din alte ţări, au învăţat să scrie şi să citească, au o viaţă socială, au o locuinţă şi îşi ocupă timpul constructiv.

Filmul a fost prezentat în 2023 la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra. Film Sibiu unde a fost distins cu Premiul pentru perspective noi.

Protagoniştii: Amar Răducanu (Mihai Bănica), Zorică Lazăr (Zorro), Jean Marin (Jean Bossul), Marian Lică (Mary Capace), Vasile Laurenţiu Dumitru (Ştampilă Jr.), Bogdan Ionel Niculae (Bogdan), Mihai Filip (Bebe) şi Mangulea Daniel (Samir) sunt urmăriţi pe parcursul unui an prin tribunale, secţii de poliţie, dar şi în activitatea lor prin Spania, Germania sau Marea Britanie.

„Amar“ este o producţie Pintadera Film şi Pro Omnia Cinema realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Directorul de imagine al filmului este Marius Panduru, imaginea fiind semnată de Rareş Dima, Lóránd Márton, Ştefan Comănescu, Alexandru Mavrodineanu, Gabriel Scoarţă, Andrei Petrea, Radu Strîmbeanu, iar montajul de Eugen Kelemen şi Monica Pascu. Producătorul filmului este Diana Gavra.

„Amar“ este distribuit în România de Pintadera Film. 

 

Diana Gavra

Diana Gavra este licențiată în drept, membră a Baroului București, lector la Facultatea de Relații Publice și Comunicare din cadrul SNSPA, regizor şi producător de film.

A absolvit Facultatea de Film a UNATC şi este doctor în Ştiinţele Comunicării.

A debutat în anul 2017 cu scurtmetrajul de ficţiune Vintage, iar doi ani îşi regiza primul lungmetraj, „Casa cu lacăt“, selectat la ediţia din 2019 a Astra Film Festival. Amar este cel de-al doilea lungmetraj al ei.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite