Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Discuția secretă” începe pe 5 iunie. Care sunt punctele de atracție

Săptămâna viitoare, între 5 și 9 iunie, de miercuri până duminică, are loc la Arad Festivalul de literatură „Discuția secretă”.

„Discuția secretă” începe pe 5 iunie. Care sunt punctele de atracție
Comentează 0

Ajunsă la ediția a VI-a, Discuția secretă rămîne un festival care promovează literatura română tînără, avînd un regim vesperal-nocturn de desfășurare - în lecturi și proiecții care încep seara și se termină după miezul nopții.

Principalele locuri de desfășurare ale festivalului sunt cinematograful Arta (pentru proiecțiile lung-metrajelor prezente la DS6) și terasa Cafenelei literare Joy's (pentru lecturile publice și proiecția scurt-metrajelor prezente în festival).

Anul acesta, punctele de atracție ale Discuției secrete sunt:

• Acordarea unui premiu, DS Grand Prix, pentru cea mai bună carte a anului 2018; juriul este format exclusiv din scriitori (Lavinia Braniște, Cristina Ispas și Bogdan Coșa). Nominalizații la DS Grand Prix sînt, în ordine alfabetică:

Gabriela ADAMEȘTEANU, Fontana di Trevi, Polirom

Diana GEACĂR, Cine locuiește la subsol, Paralela 45

Emanuela IURKIN, Câinele de bronz, Cartier

Dan LUNGU, Pâlpâiri, Polirom

Stelian Müller, S., Paralela 45

Sebastian SIFFT, Câinele iubirii, Humanitas

Tatiana ȚÎBULEAC, Grădina de sticlă, Cartier

• O secțiune consistentă dedicată literaturii maghiare tinere scrise în România.

• Trei evenimente cinematografice, la cinema Arta: cel mai recent film al lui Andrei Cohn (Arest, în private screening în prezența regizorului, miercuri 5 iunie, de la ora 19.00) și un preview al celui mai recent Cristi Puiu, Malmkrog, ecranizare după scrieri ale lui Vladimir Soloviov (sâmbătă 8 iunie, de la 19.00). Acesta este de altfel criteriul de selecție al secțiunii cinema: filmele trebuie să fie ecranizări sau regizorul să fie și scenarist. Astfel, Parking-ul lui Tudor Giurgiu vine și el la Arad, prezentat de scenaristul/romancierul Marin Mălaicu-Hondrari (joi 6 iunie, ora 19.00).

În paralel, dar legat de festival, se va desfășura un atelier de scriere de scenarii coordonat de Cristi Puiu și va fi inaugurată o expoziție de fotografie a artistului Dani Gherca, la Joy's Etaj.

Programul complet al festivalului „Discuția secretă” va fi comunicat de organizatori în zilele următoare.

Festivalul de literatură Discuția secretă este un eveniment finanțat de Consiliul Local al Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură, și organizat în parteneriat cu GMMC. Parteneri al evenimentului sunt DLITE, blogul de literatură al Institutului Goethe din București, și Grup West. Partener media: Radio România Cultural.

Cătălin Lazurca

GMMC

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite