Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Prima defilare a vehiculelor istorice de 1 Decembrie la Arad

 Prima defilare a vehiculelor istorice de 1 Decembrie la Arad
Comentează 0

 

1 Dembrie este una dintre cele mai importante sărbători naționale, o sărbătoare a poporului Român, in care fiecare dintre noi ne aducem aminte că înaintașii noștrii au luptat pentru acest pământ strămoșesc pe care suntem datori să îl lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștrii. Este o zi in care trebuie să ne amintim că acest popor TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ UNIT, chiar dacă alții vor să ne dezbine.Nu am fost comunist , însă niciodată în istoria României acest popor nu a fost mai unit ca atunci în anii comunismului... și mă opresc aici.

Cu o zi înainte, Aradul a fost gazda unui frumos eveniment, care a făcut să ne amintim că tradiția și portul popular sunt încă la ele acasă, respectiv a avut loc ,,PARADA PORTULUI POPULAR,, la care au luat parte tineri din tot județul Arad îmbracați în frumoasele straie populare. Apoi în ziua următoare în data de întâi Decembrie a fost rândul instituțiilor de stat care au sarcina de a veghea hotarele țării , și de a menține liniștea și ordinea în țară să defileze prin fața palatului administrativ din Arad și prin fața a sute de arădeni prezenți cu mic cu mare și mai ales cu mulți copilași care vor să vadă armata , poliția, jandarmii , pompierii și poliția de frontieră în pas de defilare sau în autovehiculele blindate (sau nu) din dotare.

Pentru copilași sunt momente unice, dar în același timp sunt momente în care invață că acest popor trebuie să rămână unit, iar România va trebui să fie o țară independentă.Am asistat la o defilare impecabilă din partea trupelor fie din cadrul MapN fie din cadrul M.I., dar in aceleși timp am asistat la defilarea vehiculelor istorice pentru prima dată de 1 decembrie, la defilarea celor care sunt cu adevărat patrioți, pentru că fiecare vehicul retro este parte din istoria acestei țări, este ceea ce România avea odată.Acești oameni incearcă să păstreze vie tehnica românească de altă dată, să nu piară la fier vechi cu totul și cu mari eforturi financiare acești patrioți reușesc să țină acele mașini în stare de funcționare. Românul s-a învățat să ducă totul la fier vechi pentru bani mărunți așa cum de curând un primar din județul Arad a trimis la fier vechi fără nici cel mai mic regret un vehicul românesc (istoric)care sa produs in serie redusă (350 exemplare), deși a știut acest lucru (fiind atenționat de subsemnatul), fiind o mașină care trebuia expusă ca piesă de muzeu(despre asta intr-un articol viitor). Din păcate pădurea și fierul vechi sunt buni prieteni cu românul. Trecând mai departe trebuie să apreciem faptul că acesti oameni sunt patrioți și pe proprie cheltuială au venit să arate arădenilor și in special copiilor ceea ce avea România odată.Intre acele mașini istorice au fost și trei mașini militare, respectiv un M-461(IMS) proprietar Felix Crăciun , un ZIL 157 autospecială care a participat la aplicațiile militare din STEPA KALMUCĂ in anii de înainte de 89, mașina fiind fabricată în 1965 și un DAC 444-T fabricat în 1982, ambele aparținând familiei Magda Gheorghe și Marius din Seleuș(tată și fiu). Sunt oameni care simt românește, au făcut parte din armata română și iată că păstrează acele vehicule militare într-o stare impecabilă.

Armata română a participat la parada din Arad cu un transportor blindat amfibiu TAB 8X8 și două transportoare amfibii de cercetare TABC 4x4 iar în spate ... un singur camion militar DAC 665-T care din păcate scotea un fum amețitor, deși mașina arăta impecabil. Intrebarea se pune retoric, oare bugetul armatei este atât de minuscul încât nu mai există nici tehnică militară ? În anii trecuți armata a făcut o demonstrație în forță cu tehnica din dotare... La parada de 1 decembrie au fost prezente și cadre militare in rezervă și retragere, oameni care au făcut parte din armata română, care sunt adevărați patrioți și încă țin stindardul românesc sus, astfel încât generațiile ce vin din urmă să știe că România trebuie să rămână așa cum au lăsat-o cei ce și-au dat viața pentru reîntregirea acestui neam.