Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Contract suspect la Spitalul Județean. Cheltuielile cu paza, umflate artificial prin modificarea calendarului

Toate lunile anului au 31 de zile, conform unul contract semnat de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad cu o firmă de pază, artificiu prin care au fost umflate cheltuielile cu cica 42.000 de lei.

Contract suspect la Spitalul Județean. Cheltuielile cu paza, umflate artificial prin modificarea calendarului
Comentează 0

Achizițiile din sistemul de sănătate au depășit un miliard de euro în România, între 92 și 99 la sută dintre contracte fiind încheiate direct cu furnizorii, fără licitație. Cifrele sunt valabile pentru primul semestru al anului 2016, iar pe lângă medicamente, aparatură și alte bunuri necesare desfășurării activității instituțiilor din sistemul sanitar, s-au cumpărat și servicii de supraveghere, pază și protecție. În total, în intervalul ianuarie-iunie, au intrat în conturile unor firme, pentru astfel de servicii, peste 21 milioane de lei (echivalentul a circa 4,6 milioane de euro). Aceasta deși există cadrul legal pentru ca paza unităților sanitare să fie asigurată ori prin intermediul angajaților proprii, ori cu ajutorul poliției locale, contra cost.

La Arad, calendarul arată altfel

Pe 31 mai 2016, managerul SCJU Arad, Mirandolina Prișcă, a încheiat un acord cadru, pe doi ani, cu SC Thug Security SRL, firmă din Alba Iulia, conform Digi24.

Pentru atribuirea contractului a apelat la procedura „licitație deschisă” și la criteriul „prețul cel mai scăzut”, dar acestea au devenit irelevante în condițiile în care a fost primită o singură ofertă, a SC Thug Security SRL.

”Greu de spus dacă numărul extrem de redus de oferte primite se datorează condițiilor impuse, cum ar fi ca firma să fi prestat servicii similare în valoare cumulată, pe maximum două contracte, de 1.118.400 lei”, noteză Digi24, pe site.

Cât despre serviciile pe care Spitalul se așteaptă să le aibă prestate, aflăm din Caietul de sarcini: pază, monitorizare și instalații video.

Concret, la prima componentă: 13 posturi de pază permanentă, plus un post de coordonator. ”Frumusețea este că, încă din start, conducerea Spitalului pare să fi plusat la calcule în beneficiul câștigătorului. De pildă, la calculul orelor necesare pentru posturile permanente, s-a plecat pe premisa că toate lunile au 31 de zile”, arată jurnaliștii postului de televiziune.

Doar prin acest artificiu (744 de zile în doi ani de contract, față de 730 de zile, cât este în realitate), valoarea contractului a „sărit” cu circa 42.000 de lei.

7200 lei o cameră video

În ceea ce privește tariful orar de pază, Spitalul a plecat pe ideea că acesta este de 9,50 lei fără TVA, deși la alte spitale pot fi găsite tarife orare și sub 8 lei. Nu în ultimul rând, încă de la început s-a lăsat posibilitatea majorării tarifului, scriind că acesta „se poate indexa odată cu modificarea salariului minim pe economie”.

Cât despre monitorizare, firma trebuie să monteze 14 camere video, pe lângă cele 24 deținute deja de SCJU Arad. Pentru fiecare cameră, unitatea medicală se angajează să plătească 300 de lei/lună, timp de 24 de luni, urmând ca la finalul contractului camerele să rămână în proprietatea Spitalului. Deci, preț final: 7.200 lei pentru fiecare cameră.

Acordul cadru încheiat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are o valoare totală de 2.197.344 lei, urmând să fie împărțit în patru contracte subsecvente.

A fost ”o scăpare”?

Digi24.ro a contact-o pe șefa SCJU Arad pentru a afla detalii despre contractul încheiat cu SC Thug Security SRL. Întrebată de ce spitalul a calculat orele necesare de pază de la premisa că toate lunile anului au 31 de zile, Miradolina Prișcă a răspuns: Nu ştiu, va trebui să verific. Se poate să fi fost o scăpare care sper că poate fi corectată. Vă mulţumesc că ne-aţi atenţionat”.

Cât despre tariful orar de 9,5 lei, aceasta a invocat faptul că unitatea are „23 de locații”. „Avem şi o secţie exterioară, două secţii exterioare practic, în afara oraşului. Ei supraveghează toată activitatea în trei schimburi”, a declarat managerul.

Prea multe lămuriri nu a putut oferi șefa SCJU Arad nici la întrebarea „de ce nu s-a luat în calcul apelarea la Poliția Locală?”: Când am preluat eu postul de manager deja era pornită procedura de achiziţie a acestei firme (sic!) şi vă spun cu sinceritate că nu am urmărit în mod special acest lucru”.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite