Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cel mai modern sistem de e-ticketing din ţară, pus în funcţiune la Arad (FOTO)

Sistemul de e-ticketing, proiect care a început să fie implementat de Administraţia Falcă şi este catalogat de către specialişti ca fiind la ora actuală, drept cel mai modern din ţară, este pus în funcţiune la Arad. Fiecare utilizator al mijloacelor de transport în comun aparţinând Companiei de Transport Public (CTP) Arad va primi un card pe care îl va încărca de la aparatele aflate în staţii, apoi va fi folosit pentru a achita contravaloarea călătoriei.

Cel mai modern sistem de e-ticketing din ţară, pus în funcţiune la Arad (FOTO)
Comentează 2

„Suntem la faza în care, efectiv îl punem în funcţiune. Pentru o perioadă de două luni de zile, până după Sf. Ion, va fi în sistem dual, funcţionând şi sistemul vechi şi sistemul e-ticketing. Este un proiect început în mandatul trecut, care în sfârşit este implementat, un proiect de peste două milioane de euro, care pe lângă e-ticketing a avut şi tramvaie şi refacerea liniilor de pe strada Pădurii. Sistemul de e-ticketing este cel mai performant din România. Practic, fiecare cetăţean al Aradului primeşte un card, în mod gratuit, pe care îl poate încărca cu o sumă de bani de la aparatele din staţiile de tramvai şi autobuz. Când se urcă în tramvai, nu mai capsează biletul, ca pe vremuri, ci plăteşte cu acest card. Cei care au gratuităţi, elevi, pensionari, vor beneficia în continuare de călătorii gratuite. Persoanele care nu sunt din Arad pot cumpăra bilete tot de la aparatele din staţiile de tramvai, cu cod QR. Mai există şi posibilitatea de a avea în telefon aplicaţiile, de unde cumperi bilet şi plăteşti. Nu va mai funcţiona sistem în care se plătea cu cardul bancar, dar poţi să ai sistemul în telefon, cu cardul tău îţi cumperi biletul şi îl validezi cu telefonul. Pe lângă sistemul de care am vorbit, în toate staţiile de tramvai sunt camere de supraveghere, sunt display-urile care funcţioneaz, display-urile din tramvai, iar conducerea Companiei de Transport Public va beneficia de informaţii în timp real, despre câţi călători folosesc o linie de tramvai, câţi beneficiază de gratuităţi, prin urmare cred că este un sistem performant, care va aduce plus valoare, pe lângă autobuzele electrice şi tramvaiele noi”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

O mai bună calibrare a traficului

În aceeaşi ordine de idei, Claudiu Godja, directorul CTP, susţine că noul sistem va putea duce la o mai bună calibrare a orarului după care circulă mijloacele de transport în comun. „La nivel de săptămână, putem să avem nişte rapoarte mult mai largi, care să ne arate rata de încărcare şi numărul de persoane din diferite categorii care utilizează mijloacele de transport, elevi, studenţi, pensionari. Acest sistem va duce la o mai bună calibrare a traficului, în funcţie de necesităţi”, afirmă Godja.

Mai trebuie spus că arădenii sunt rugaţi să-şi ridice cardurile puse la dispoziţie de CTP. Potrivit autorităţilor, acestea nu pot fi trimise acasă, din cauză că trebuie validate cu ajutorul unor aparate. De menţionat că până acum doar 10.200 de călători şi-au ridicat cardurile cu ricina, dintr-un total estimat de peste 100.000.

Galerie foto (64)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite