Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

(FOTO) Cea de-a doua ediție a Galei Elitelor Arădene a avut loc aseară, la Palatul Cultural

Într-o seară senină și într-un cadru elegant, a avut loc Gala Elitelor Arădene, care este menită să recunoască valorile Aradului. Evenimentul e inițiat de asociațiile Fraternitas 37, Concordia 271, Preparandia 345, Milan Tabacovici, Aurel Ardelean Academica, SF 6020, Casa cu Lacăt, organizat de Consiliul pentru Elitele Arădene, care reunește pe lângă cele șapte ONG-uri, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, sub egida Marii Loji Naționale din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad.

(FOTO) Cea de-a doua ediție a Galei Elitelor Arădene a avut loc aseară, la Palatul Cultural
Comentează 0

Am valorizat oameni care au acționat cu spirit vizionar, au îndrăznit să formuleze întrebări, au avut forță creatoare în cercetare, au avut inspirație divină în a da răspunsuri care să schimbe paradigme. Este un moment de excepție în viața unei comunități locale. A vizualiza impactul faptelor pozitive, care vor dăinui peste an este un antrenament pentru generația tânără aflată la confluența schimbărilor mondiale. Înțelesul de elită este cel dat de dicționarul limbii române și anume grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai valoros mai ales într-o comunitate, într-o societare. Inteligența, informațiile, cunoștintele sunt cele care generează dezvoltarea societății, ca urmare a identificării elitelor din diverse domenii, din perioade trecute, prezente sau orientate spre viitor, contribuie la identificarea resurselor care pot determina unicitatea societăților”, a afirmat președintele Consiliului pentru Elitele Arădene, Nicolae Iancu. 

„Aradul are o istorie extraordinară dar și în prezent este o referință. Consiliul Județean a fost distins , săptămâna aceasta, la Palatul Parlamentului, pentru faptul că este un lider regional  în modernizarea sistemului de sănătate publică și în modernizarea drumurilor județene, facilitând mobilitatea forței de muncă, înspre zonele industriale din municipiu și județ. Aceste exemple vorbesc despre implicarea oamenilor, despre caracterul activ al comuntății arădene, despre spiritul ei umanist. Departe de mine să absolutizez și să nu văd și greșeli, dar cred că trebuie să ieșim din paradigma aceasta, care ne macină ca societate și ca națiune, de a vedea și de a mediatiza doar negativul și lipsurile”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Fundația pe care se vor ridica elitele de mâine, arătând respect celor de azi creăm premisele pentru a avea elite și mâine. Noi toți avem obligația să prezentăm acest respect, să scoatem în evidență performanța. Vreau să mulțumesc atât premiaților cât și organizatorilor, cât și tuturor prezenți astăzi aici, pentru că împreună faceți posibil ca Aradul să facă istorie, în continuare. De asemenea vreau să spun că noțiuni precum munca, efortul, sudoarea, performanța sub scrise sub nume pe care le respectăm cu toții în Arad și aceasta se datorează tuturor. Vreau să vă mulțumesc că pe acest frontispiciu scrie Arad, cu toții reușiți să îl duceți mai departe, peste tot în lume”, a spus primarul municipiului Arad, Călin Bibarț. 

Șapte premii au fost, așadar, acordate unor personalități din comunitatea locală, care au performat în domeniile lor, fiecare premiu fiind în valoare de 5.000 de lei. Pentru fiecare premiat a fost susținut un discurs „laudatio” prezentând activitatea pe care a întreprins-o în domeniul în care a performat.

Premiul „Caius Iacob” – pentru matematică, științe inginerești, a fost acordat lui Dănuț Sobol, care s-a remarcat prin inventarea unei biciclete foarte ușoare din lemn având și o cutie de viteze, totodată și pentru inovare în ce privește tehnologia dronelor. 

Premiul „Dimitrie Cameniță” – pentru științe sociale, economie și antreprenoriat, a fost oferit ing. Monica Fufezan, directorul Moda SA, datorită căreia fabrica de Confecții din Arad a exportat articole de îmbrăcăminte în mai multe țări europene, dar și peste ocean.  

Premiul „Sever Frențiu” – pentru științe umaniste și arte i-a fost acordat lui Ovidiu Pecican, profesor universitar și doctor în istorie, născut în Arad, care a publicat mai multe cărți de istoriografie, eseuri, articole, dar și operă literară, în prezent fiind redactor-șef al revistelor de cultură Avalon și La Mongolu din Cluj-Napoca. A urmat un discurs de mulțumire nonconformist, plin de umor, în care a precizat cu modestie că el nu a făcut nimic pentru Arad și că Aradul a făcut totul pentru el. 

Premiul „Aurel Ardelean” – pentru științe biologice și biomedicale, a fost acordat profesorului universitar Ștefan Constantinescu, membru al Institutului de Cercetare a Cancerului și membru al Ludwig Institute for Cancer Research din Bruxelles. Totodată, el este președintele Academiei Regale de Medicină a Belgiei. Ștefan Constantinescu nu a putut fi prezent la eveniment, dar a transmis un discurs video mulțumind pentru aprecierea pe care i-a arătat-o comunitatea arădeană. 

Premiul „Ștefan Augustin Doinaș” – pentru performanțe deosebite în educație a fost acordat istoricului Josef Wolf, născut în Arad, actualmente istoric la Institutul pentru Istoria și Geografia Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen, institut de cercetare din Germania. Interesul lui pentru acest domeniu a fost determinat și de evenimente dramatice relaționate cu deportarea unor membri ai familiei în lagăre din URSS. 

Premiul „Francisc Von Neuman” – pentru promovarea imaginii Aradului a fost oferit lui Mirco Maschio, omul de afaceri care a moștenit grupul Maschio Gaspardo, fabrica producătoare de utilaje agricole, lider în România, situată la Chișineu-Criș. Mirco Maschio a anunțat că va dona premiul său Asociației Cetatea Voluntarilor, ONG-ul care a fost implicat în renovarea mai multor secții de spitale. 

Premiul Special „GEA” – pentru elitele viitorului a fost oferit echipei de robotică „Infinity Bolt”, a Liceului Național de Informatică Arad, care a devenit vicecampioană mondială după concursul Chicago Robotics Inbitational din SUA, echipa fiind invitată și la sediul Google, după ce s-a remarcat la mai multe concursuri organizate în Statele Unite ale Americii. 

Momente muzicale înălțătoare au fost susținute de interpretul de muzică de operă Cezar Ouatu împreună cu orchestra Filarmonicii Arad, dar și de Oana Lianu, artistă consacrată și una dintre cele mai complete interprete ce abordează atât diverse instrumente, preponderent naiul, cât și interpretarea vocală atacând cu cea mai mare ușurință notele portativului din binecunoscuta „Ciocârlia”. 

Galerie foto (25)


Scrie un comentariu

trimite