Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la Timişoara

Profesorul Virgil Păunescu, coordonatorul echipei de la OncoGen Timişoara care a anunţat, anul trecut că a descoperit un vaccin împotriva COVID-19, vaccin pe care l-a testat personal, a declarat pentru gandul.ro, că se fac paşii necesari în vederea realizării vaccinului cu pricina.

Ce se întâmplă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat la Timişoara
Comentează 0

Vaccinul anti-COVID dezvoltat la Timișoara de colectivul profesorului Virgil Păunescu a depășit faza de testare pe animale, mai exact pe un lot de 40 de șobolani. Următorul pas este realizarea documentației pentru Agenția Medicamentului, iar dacă va fi aprobat va trece la studiile clinice pe om, scrie gândul.ro. Vaccinul ar oferi imunitate nu pentru un an sau doi, ci pentru 17 ani. Potrivit lui Virgil Păunescu, România poate să facă vaccinuri, însă nu le poate produce deoarece tehnologia de la Institutul Cantacuzino nu mai corespunde standardelor europene. Pentru a depăși faza a doua, colectivul de la Timișoara are nevoie de cinci milioane de euro, mai scriu jurnaliştii de la gandul.ro.

Intraţi AICI pentru detalii.

Mărturia cercetătorului care a testat vaccinul pe el însuşi

Anul trecut în luna mai, profesorul Păunescu anunţa pe Facebook că a testat pe el vaccinul descoperit şi că rezultatele sunt bune.

„În luna Ianuarie a acestui an, am luat hotărârea de a ne implica în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

Ca medic imunolog, aveam în vedere, înca din perioada respectivă, posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie cu consecințe medicale și economice deosebit de grave, atât pentru România cât și la nivel mondial.

La centrul OncoGen din Timișoara, dispunem de un colectiv de circa 60 de cercetători foarte bine pregătiți, cu experiență în zona de cercetare-dezvoltare în imunoterapii, respectiv vaccinuri. Dispunem de asemenea și de aparatură performantă la cel mai înalt nivel.

Atunci când epidemia a izbucnit în China, colectivul nostru lucra de aproximativ 4 ani la un tratament avansat în imunoterapia în cancer (un tratament extrem de avansat și recent dezvoltat în SUA), mai exact la vaccinurile personalizate în cancer.

Așa că am beneficiat de un bagaj de cunoștințe precum și de o experiență solidă și am fost în poziția de a putea pregăti «design-ul» pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19 într-un timp foarte scurt. La jumătatea lunii Ianuarie aveam deja designul vaccinului. [...]

Am reușit cu mare greutate, (după un efort pe care puțini dintre dumneavoastră îl veți cunoaște), pricinuită de lipsa acută a resurselor financiare să facem o serie de pași în cercetarea preclinică, adică în laborator, mai întâi sintetizând vaccinul și apoi testând acest vaccin pe celule umane ale sistemului imun.

Rezultate testelor preclinice au fost foarte încurajatoare. Așa cum mă și așteptam.

Vaccinul nu conține particule virale și nici material genetic viral. Nu există nici un pericol de infectare. Tehnologia folosită pentru acest vaccin este una de precizie, recent dezvoltată, care ia în considerare caracteristicile imune ale populației din această zonă geografică. Este, în acest sens, regional personalizat pentru populația țării noastre și a Europei.

Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total.

Mi-am dat seama atunci -în calitate de șef de proiect și investigator principal că pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari)- că trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările.

Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar.

Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin.

Am recurs la această acțiune perfect legală din două motive principale:

1. În calitate de investigator principal al acestui proiect și profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele și mai ales nuanțele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătății mele.

În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun.

2. În prezent colectivul OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice.

Informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consider în mod deosebit utilă pentru ANM în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice”, scria printre altele pe Facebook profesorul Păunescu.

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite