Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce pregătiri s-au făcut pentru deschiderea şcolilor din judeţ

Pregătirile pentru începerea noului an şcolar au intrat pe ultima sută de metri. Având în vedere că pe 13 septembrie, unităţile de învăţămând din judeţ îşi deschid porţile, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad a pregătit un material informativ pe care l-a prezentat în şedinţa de astăzi a Colegiului Prefectural.

Ce pregătiri s-au făcut pentru deschiderea şcolilor din judeţ
Comentează 0

Potrivit reprezentanţilor IŞJ, deschiderea noului an şcolar se va face respectându-se regulile impuse de situaţia epidemiologică, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. „În conformitate cu reglementările actuale, anul şcolar 2021-2022 se va deschide în condiţii obişnuite, însă vor fi respectate măsurile de distanţare, de igienizare permanentă şi de respectare a regulilor sanitare impuse de autorităţi privind ultilizarea spaţiilor comune, purtarea măştii de protecţie. În momentul de faţă, unităţile de învăţământ dispun de un stoc de materiale dezinfectante şi de protecţie şi există preocupări pentru completarea rezervelor existente. Astfel, IŞJ Arad distribuie la începutul lunii septembrie materiale dezinfectant şi măşti de protecţie tuturor unităţilor de învăţământ. Scenariile de funcţionare vor fi stabilite în funcţie de indicatorii oficiali transmişi de autorităţile sanitare. Starea de sănătate a elevilor şi a personalului va fi monitorizată permanent”, se arată în raportul semnat de inspectorul şcolar general Marius Gondor.

Cum stăm cu baza materială

În ceea ce priveşte pregătirea bazei materiale, trebuie spus că lucrările de reparaţie sunt finalizate cu excepţia lucrărilor de reabilitare şi rebovare mari. „Astfel, se continuă reabilitarea Colegiului Naţional «Elena Ghiba Birta» din Arad, a Colegiului «Csiky Gergely» din Arad, a Şcolii Gimnaziale Zărand (şi Cintei), a internatului Colegiului «Mihai Viteazul» Ineu, a Liceului Tehnologic Beliu şi a Şcolii Gimnaziale din Buteni, programe derulate prin PNDL. S-au dat în folosinţă, sau sunt foarte aproape de finalizare, grădiniţa din Săvârşin şi Livada, respectiv clădirea  din cadrul Liceului «Ion Creangă» Curtici. Noua şcoală din Fântânele este finalizată în prooorţie de 75%. Clădirea nouă a Palatului Copiilor Arad este în continuare în construcţie, stadiul de realizare fiind de aproximativ 70%. Pista de carting ce aparţine de infrastructura acestei instituţii este finalizată. În structura Colegiului «Csiky Gergely» va intra în această toamnă în dotare complet nouă, respectiv o creşă construită în vecinătatea internatului acestei şcoli”, se mai arată în raport.

Potrivit reprezentanţilor IŞJ, au fost renovate şi câteva spaţii cu destinaţie sportivă, din cadrul CSS Gloria, cum ar fi sala de lupte de pe strada Tudor Vladimirescu sau sala de sport Decebal. De asemenea, în judeţ se află în curs de derulare lucrări la şcolile din Zimandu Nou, Sânpetru German, Secusigiu şi Săvârşin. Pe parcursul anului şcolar trecut s-au realizat în mai multe etape şi prin diferite surse de finanţare, asigurarea aparaturii electronice necesare procesului de predatre-învăţare în sistem on-line. Astfel, dacă situaţia epidemiologică o va impune, şcolile pot trece la varianta online. De altfel, echipamentul digilal cu care s-au dotat şcolile îşi va găsi utilitzare în procesul didactic, indiferent de scenariul în care acesta se va desfăşura, se mai arată în raport.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite