Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Căldură mai ieftină: CET Arad începe să producă, astfel încât prețul plătit de arădeni scade cu aproape 30% / UPDATE: Când se bate în cuie noul preț al gigacaloriei și care sunt costurile reale


Primarul Călin Bibarț vine cu o veste bună pentru arădenii care continuă să se încălzească în sistem centralizat. CET Arad, care a intrat în insolvență, va începe totuși să producă energie electrică și energie termică pe care o va vinde CET H, societate care o va livra mai departe consumatorilor. Astfel, prețul gigacaloriei va scădea cu aproximativ 30%, de la 391,74 lei la 280,77 lei.

Căldură mai ieftină: CET Arad începe să producă, astfel încât prețul plătit de arădeni scade cu aproape 30% / UPDATE: Când se bate în cuie noul preț al gigacaloriei și care sunt costurile reale
Comentează 5

Update 1 Când se bate în cuie noul preț al gigacaloriei și care sunt costurile reale

Noul preț al gigacaloriei va fi bătut în cuie luni, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal, care a fost convocată la ora 15.30, după ședința ordinară care va începe la ora 15.

Astfel, la al doilea punct aflat pe ordinea de zi se va pune la vot proiectul de hotărâre nr. 507/2019 pentru aprobarea prețului local al energiei termice în Municipiul Arad.

În proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali, la art. 1. se arată că se aprobă prețul local al energiei termice furnizate în municipiu care este de  485,30 lei/Gcal (inclusiv TVA), cu următoarele componente:

a) prețul mediu de producere a energiei termice = 241,28 lei/Gcal (inclusiv TVA);

b) tariful local pentru transportul energiei termice = 75,10 lei/Gcal (inclusiv TVA);           

c) tariful local pentru distribuția energiei termice  = 168,92 lei/Gcal (inclusiv TVA).           

La art. 2. se arată că aprobă prețul de facturare a energiei termice pentru populație, la valoarea de 280,77 lei/Gcal (inclusiv TVA); la art. 3 că se menține subvenția pentru acoperirea diferenței dintre prețul de local al energiei termice și prețul de facturare pentru populație, la valoarea de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar la art. 4 că revederile prezentei hotărâri se aplică de la data de  1 noiembrie 2019 și că de la data aplicării prezentei hotărâri se abrogă prevederile hotărârilor nr. 109/2019 și nr. 171/2019 ale Consiliului Local al Municipiului Arad.


„După cum știți, CET-ul de afară a intrat în insolvență, iar noi am rămas cu CET-ul mic care avea o producție mai scumpă. Prețul plătit de consumatori începând cu această toamnă ar fi fost de 391,74 lei pentru o gigacalorie. Asta, în condițiile în care, CET Arad, care produce și energie electrică poate livra agentul termic la un preț mai mic. Am avut o serie de discuții cu unul dintre creditorii importanți, care a fost dispus să investească pentru a da drumul la producție. Până acum a investit vreo 300-400.000 de dolari și este dispus să investească până la un milion de dolari. Având în vedere că va produce energie termică la un preț mai mic, iar CET H este singurul cumpărător posibil, s-a ajuns la un acord între cele două entități și începând cu luna noiembrie vom avea un preț OK pentru populație, 280,77 lei. Ceea ce înseamnă o scădere de aproape 30%, adică un preț aproape de cel care a fost și iarna trecută”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Ce ar putea totuși să dea peste cap noul preț?

În continuare, acesta susține că singurele lucruri care ar putea să dea peste cap acest preț ar fi apariția unor probleme legate de investitori sau o iarnă foarte friguroasă, caz în care ar fi necesar ca producția CET Arad să fie completată de CET-H. „La CET-ul mic continuăm investițiile în rețele. Anul viitor vom investi milioane de euro și vom investi și în retehnologizare, pentru a putea avea un preț mai mic pentru populație. Din punctul de vedere al Primăriei am făcut toate demersurile, iar dacă ceva nu funcționează ne vom uita cu atenție către management, să vedem ce se întâmplă”, a continuat Bibarț.

În ceea ce-l privește pe investitorul de la CET Arad, acesta nu doreștă să-i fie cunoscută identitatea, dar din informațiile furnizate de primar, a decis să facă acest pas convins fiind că doar investind poate să-și recupereze banii datorați de CET Arad.

Marți se pornesc instalațiile

Trebuie spus că directorii celor două CET-uri, Victor Ciulean - de la CET H și Sorin Daniel Bogoșel - de la CET Arad, au semnat în prezența presei contractul care va duce la scăderea prețului căldurii. „La ora actuală investitorul dorește să finalizeze partea de achiziție a gazelor naturale, pentru pornirea instalațiilor și începerea producției”, a declarat Bogoșel. La rândul său, Victor Ciulean susține că CET H furnizează agent termic pentru 26.000 de apartamente, dar și pentru instituții și agenți economici. „La încasări stăm destul de bine, procentul fiind de 90%, iar în situația în care sunt restanțe facem reeșalonări. Pe prognoza meteo actuală, marți dăm drumul la instalații până pe 1 noiembrie, când intră în vigoare contractul cu CET Arad”, a mai spus Ciulean. Privitor la pierderile totale de pe rețeaua de transport și distribuție, directorul CET H susține că acestea sunt de 37%, dar după investițiile ce urmează a fi făcute de Primărie vor scădea sub 20%.

Primăria caută surse de finanțare

În încheiere primarul Călin Bibarț a ținut să precizeze că Primăria caută surse de finanțare, astfel încât să se reducă pierderile și pe cale de consecință și prețul gigacaloriei. În plus, a mai adăugat că se lucrează și la microcentrala din Aradul Nou, care după ce va fi finalizată va produce energie termică pentru locuitorii din zonă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite