Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bunavestire la Constelația Gutenberg Arad

Bunavestire la Constelația Gutenberg Arad
Comentează 0
Salon Gutenberg Arad de primăvară (dedicat memoriei celei care a fost doamna  Maria Aiftincăi).
Momente și monumente ar fi prima idee.
Adică o introducere "intro" în muzica tinerilor.
Cafè concert(la orele amiezii la Sala Galla a Restaurant Forum Continental).
Două voci care au depășit aria afirmării,prin Andrei Borugă și Alex Bozgan.
Apoi o voce de Salon
Dascălul Carina A.Baba care a precedat Recital de lirică feminină. Femeia Eterna Romanță (cedând microfon pentru Lucia Bibarț, Florica R.Cândea, Livia Ciupav, Adina Matei, Ioana Nistor, Margareta Neron, Eugenia Ponta Pete și un debut apăsător de bunGabriela Marco).
Un alt segment a fost consfințit de prezentarea revistelor din luna decembrie (anul trecut) și martie (anul acesta).
În aceeași atmosferă de entuziasm și lirism au fost primiți noi membri la Salon: Geanina Sabău,Teodora Artimon, Maria Truța .
Doi oaspeți ca într- un dialog al generațiilor au primit Distincții:
Pictorul iconar maestrul Corneliu Artimon a primit Certificat de apreciere pentru toată activitatea expresiei artistice iar mai tânărul artist fotograf Cătălin Moisă a primit pentru debut un Certificat de membru al Salonului.
În atipic suflu de apartenență la Salon a fost lansata a zecea carte de confesiuni (poeme noi în ritm modern și formă scurtă și a treizecea din carieră) semnată de Florica R.Cândea .
Întreaga atmosferă a fost întreținută de Taraful reunit din Macea (Valer Muler și Ioan Chiseoan prin grija domnului Ioan Alexandru Ardelean care în chip de Baci Ghiuri Hămfău a rostit poeme în pilde) dar și de intervenția folk prin Lucian Gevelegian.
"Răspunsuri" la prezentarea volumului de poeme au fost date de Eugenia Ponta Pete și Florica Mureșan (în inedit duet cu autorul Florica R.Cândea).
Au fost multe intervenții din sala concertistică prin voci precum Horia Truță, Lucia Bibarț, Augustin Mureșan, Iuliana Pintea,Ioan Valeriu Tuleu, Iulia Birta (Mako Ungaria).
În calitate (și de moderatori și de orchestratori) Carina A.Baba Florica R.Cândea și Ioan Alexandru Ardelean au făcut dovada unor gazde ospitaliere și plăcute.
Întâmplarea de la Salon face dovada unor experiente ușor de trăit și mult apreciate.
Ca o întregire a arcului peste timp a fost Expoziția Constelația Gutenberg de 15 ani cu exemplare oferite spre colecție!
Filmarea în direct e o altă mărturie drept pentru care mulțumim Ioana Nistor și Maria Truța (foto album: prin
Mircea Boran ).
Noua carte se găsește la autor.
Și mai trebuie amintit un amănunt: culoarea alb dominanta a fost simbolul curățeniei de suflet, în tonul copertei și al freziilor alb roz, cu tot cu somnul lor domol, de muză și crez poetic, ca un alter ego!
Narcise, flori de magnolii și lalele au fost oferite de familia Eugeniu Criste și Mia Femeilor prezente în eterna lor romanță!
Felicitări tuturor!
Revista Gutenberg de Arad
Context:
Ca o primăvară în altă floare de cireș, noul număr vine odată cu primăvara (nu singur însă, pentru că decembrie l-a ajuns din urmă).
În peisajul revuistic arădean Gutenberg este a doua revistă de după '89.
Nu a aspirat la nicio clasificare, a aspirat doar la a continua Salonul Stamatiad (1925'26) și acum are împlinite 58 de ediții.
Conținut, concept, imagine:
Gutenberg de martie-serie nouă!
Înțelegem o schimbare și o continuare a colaborărilor de uz intern (pînă la cei doi poli, Australia, trecând prin Europa-via Austria, Italia, Republica Macedonia, Spania, Serbia, Ungaria etc.)
Într -un deplin acord se află cu reviste concepute de confrați întru condei (și asta e o remarcă, nu nouă aparținându- ne).
Astfel o primă colaborare este cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (prin doamna Roxana Istudor sau domnul LaurențiuSzemcovici), apoi cu revistele arădene Ateneu, Stindard, Aradul Eroic, Ecclesia (redactorii de la Gutenberg fiind prezenți cu materiale care promovează nu numai oamenii frumoși ai Aradului ci și faptele lor).
Trebuie menționată legătura din creion cu alte publicații și asociații (Revista Condeierul diasporei, Asociația Scriitorilor români din Austria, Emoții și Lumină, prin catargul unic semnat de Daniela Gumann sau Anișoara Laura Mustețiu).
Coperta I a revistei de martie readuce, în prim plan un linotyp pe care în 1978 pînă după decembrie 1989 s- a lucrat efectiv.
Coperta IV conține un colaj din lucrările de artă-icoane ale artistului Corneliu Victor Artimon.
În cuprinsul revistei facem cunoștință cu fotografia semnată de Cătălin Moisă (un tânăr debutant ajuns la maturitate).
Câteva generice fac din revistă un mijloc de aleasă exprimare și conservare/promovare prin scris a virtuților imaterial/material arădene:
Aradul (documentar), Special UZPR, Salon Gutenberg, Artă cuvântului,  Podium, Aria diversitas, La o ceașcă de cafea, duminică ș.a.
Trebuie să spunem că în anul șaisprezece al existenței sale revista arădeană numără 3198 semnatari și 3281 articole.
Ceea ce ne dă curajul împlinirii de a merge mai departe.
În concluzie, revista a făcut obiectul prezentării la recentul Salon Gutenberg din Constelația arădeană(editură, tipografie, salon ,revistă).
 
Daiana Orban

Galerie foto (50)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite