Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bilanț TRAGIC în prima linie COVID-19 din România: 40 de cadre medicale AU MURIT în ultimele opt luni

Numărul celor din prima linie în lupta cu COVID-19 a ajuns deja la tristul bilanț de 40 de decese, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus la noi în țară. Jumătate dintre aceștia sunt medici și asistenți medicali. În ultimele opt luni au fost infectate aproape 30.000 de cadre medicale, de la medici, asistente, până la infirmiere, brancardieri, îngrijitori.  

Bilanț TRAGIC în prima linie COVID-19 din România: 40 de cadre medicale AU MURIT în ultimele opt luni
Comentează 0

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, marți, că de la începutul epidemiei de COVID-19 în România au murit, în urma infectării cu noul coronavirus, 33 de cadre din rândul personalului medical.

„Până în data de 27 octombrie 2020, un număr de 3.847 cadre din randul personalului medical (medici, asistenti medicali, ambulantieri si infirmieri) au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost inregistrate si 33 decese in randul aceluiasi personal medical”, potrivit GCS.

În total, în ultimele opt luni au murit 44 de salariați din sistemul de sănătate din România în urma contractării COVID-19, Potrivit centralizării făcute de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Cei mai mulți au murit în prima și a doua lună lună de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în țara noastră - 11 în luna aprilie și 8 în luna mai. În ultima lună, octombrie, numărul celor care au pierdut lupta cu virusul a ajuns deja la 8. Printre ei, în ultimele medicul chirurg Octavian Dumitru Unc din Constanța, medicul de urgență Mioara Neagu din Fetești. În ultimele 24 de ore, trei asistente medicale au murit din cauza COVID-19. 

De asemenea, conform raportarilor, la personalul medical sus-amintit se mai adauga si personalul din unitatile sanitare, alte categorii (ex. TESA). In randul acestui personal sunt in jur de 2.000 de infectări.

Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus de când a izbucnit epidemia la noi în țară, în luna februarie, este de cel puțin cinci ori mai mare decât arată raportările oficiale, susține un studiu publicat de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Astfel că noul coronavirus a infectat deja 30.000 de cadre medicale, de la îngrijitori, infirmiere, brancardieri, până la asistente și medici.

Studiul intitulat „Evoluția impactului pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate” arată că 10% dintre toți cei care lucrează în sistemul românesc de sănătate au fost deja infectați cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri de infectare sunt în rândul medicilor și, mai ales, în rândul asistentelor medicale, arată datele centralizate. „În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectați, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectați SARS-CoV-2, în loc de 6.335 (numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați), se menționează în studiul dat publicității de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Distribuția infectării cu noul coronavirus în sistemul medical românesc

Potrivit Federației „Solidaritatea Sanitară”, impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate din România este covârșitor: peste 30.000 de infectați, de cinci ori mai mulți decât cifrele oficiale

Până în prezent, distribuția pe categorii profesionale a infectării lucrătorilor din sănătate cu SARS-CoV-2 este următoarea:

- Asistente medicale: 50,15%
- Infirmiere: 18,82%
- Medici: 16,80
- Îngrijitoare: 1%
- Alte categorii profesionale: 12,58%.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite