Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Avertismentul meteorologilor. România, lovită puternic de CICLONUL din Marea Neagră - când revin furtunile de gheață

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională la ANM, a declarat, la REALITATEA PLUS, că ciclonul prezent deasupra Mării Negre se va deplasa, în următoarele 24 de ore, spre zona de est a țării. Tulcea va fi județul cel mai afectat de prezența ciclonului, aici fiind așteptate ploi torențiale ce pot ajunge la cantități de 80 de litri pe metru pătrat.

Avertismentul meteorologilor. România, lovită puternic de CICLONUL din Marea Neagră - când revin furtunile de gheață
Comentează 0

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională la ANM, spune că vorbim despre fenomenele determinate de acțiunea unui ciclon care este activ deasupra bazinului central al Mării Negre.

„În următoarele 24 de ore se va apropia de spațiul geografic al țării noastre și prin urmare, sistemele noroase asociate acestui ciclon vor determina ploi însemnate cantitativ și pe alocuri manifestări de instabilitate atmosferică în partea de est și sud-est a țării, iar cu precădere în extremitatea de est a României, respectiv județele Vaslui,Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și extremitatea estică a județelor Ialomița și Călărași se vor înregistra ploi abundente car vor totaliza cantități de peste 60-80 de litri pe metru pătrat cu o porobabilitatea mai mare ca din aceste județe aflate sub incidența Codului portocaliu să fie vizat județul Tulcea. Acesta este cel mai expus, având în vedere poziția ciclonului și dinamica lui din următoarele 24 de ore”, a declarat specialistul.

Gabriela Băncilă a mai spus că sunt șanse reduse ca pe parcursul prezenței acestui ciclon să mai aibă loc fenomene precum norii pâlnie, în mare parte fiindcă diferențele de temperatură nu sunt mari.

„Pe parcursul lunii iunie, în zona Dobrogei, fie că vorbim de Tulcea sau Constanța, au fost consemnate mai multe situații de formare a norilor pâlnie. În prezent, este mai puțin probabil să se mai întâmple acest lucru, gradul de instabilitate atmosferică să nu fie atât de ridicat, astfel încât să asistăm la formarea unor turbioane. Nu vorbim de un contrast foarte mare, adică o pătrundere de aer rece peste un aer cald preexistent. Dar, vom fi condiții pentru descărcări electrice și grindină, dar ne atrage antenția în special cantitatea mare de apă ce va cădea pe metru pătrat”, a declarat Băncilă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite