Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Aşteptăm un răspuns cât mai rapid cu privire la despăgubirea sinistraţilor din zona Brazii”

Deputatul Sergiu Bîlcea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Arad a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Am vorbit despre situaţia provocată de inundaţii la Brazii, „Caravana Sportului Arădean”, „Vinerea Verde” şi legea pe care a iniţiat-o împreună cu deputatul Glad Varga, conform căreia arădenii care au locuit 30 de ani în zona Combinatului Chimic Vladimirescu pot ieşi la pensie cu doi ani mai repede, fără penalizări.

„Aşteptăm un răspuns cât mai rapid cu privire la despăgubirea sinistraţilor din zona Brazii”
Comentează 1

- Domnule deputat, imediat după inundaţiile de la Brazii, l-aţi însoţit pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, în deplasarea pe care a făcut-o în satele care au fost lovite de ape. Ce v-au spus oamenii de acolo? Cu ce sentimente aţi plecat după ce aţi văzut un asemenea dezastru?

- O adevărată tragedie, mai ales că inundaţiile s-au soldat şi cu o pierdere de viaţă omenească, iar pagubele materiale sunt imense, cele emoţionale la fel, astfel încât avem de-a face cu inundaţii am putea spune istorice în judeţul nostru. Apreciez vizita ministrului, mai ales că rapid Guvernul României a alocat materialele de construcţii pentru oamenii din zonă, pentru reconstrucţia caselor. Va fi importantă şi alocarea rapidă a sumei necesare pentru refacerea drumului şi a infrastructurii în zonă. Este vital pentru oamenii din Buceava şi din Şoimuş. Aşteptăm aşadar ordinul de ministru sau hotărârea de guvern care să aprobe cei peste 30 de milioane de lei, estimaţi de Prefectura Arad şi comuna Brazii.

- Atât autorităţile locale, autorităţile judeţene, cât şi cele guvernamentale au început să vină în ajutorul sinistraţilor, fiecare în funcţie de posibilităţi şi atribuţiile conferite de lege. Cât de repede vor putea fi despăgubiţi localnicii afectaţi de inundaţii?

- Foarte repede. Eu am şi făcut o interpelare premierului Ciolacu referitor la acest subiect şi aşteptăm cât mai rapid un răspuns. Invitaţia noastră a mers către ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, către domnul Veştea, pentru a veni la Arad şi a vedea la faţa locului, încă o dată, după două săptămâni, dezastrul produs de inundaţii.

- Să trecem acum la lucruri mai frumoase. Recent s-a încheiat o nouă ediţie din „Caravana sportului arădean”, eveniment pe care l-aţi iniţiat pentru a promova mişcarea în rândul copiilor şi tinerilor. Sunt arădenii deschişi atunci când vine vorba de mişcare sau sunt mai degrabă sedentari?

- Să ştiţi că este un subiect delicat, mai ales că am văzut mulţi părinţi care au fost surprinşi de iniţiativa noastră, mulţi copii care nu ştiau că pot practica diferite sporturi în Arad. Mă bucur în schimb că cele trei locaţii unde a avut loc Caravana au fost pline de copii şi părinţi, în zona Vlaicu, Alfa şi Micălaca, astfel încât, cred eu, o promovare a sportului în rândul copiilor, mai ales în timpul vacanţei este binevenită. Cele mai importante rezultate le au cluburile, carereuşesc să aducă alături copii şi juniori, pentru a practica sportul de masă, dar şi cel de performanţă, pentru că pot apărea sportivi mari din aceste trialuri.

- O altă iniţiativă pe care aţi avut-o pe plan local, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL, „Vinerea Verde”, a fost transformată în hotărâre de Consiliu Local Municipal, astfel în fiecare vineri, arădenii au dreptul să circule gratuit cu mijloacele de transport în comun. Care credeţi că va fi impactul pe termen lung al unei astfel de hotărâri?

- Apreciez propunerea făcută de consilierii PNL. Aradul, ca și orice alt oraș european are în ziua de astăzi o problemă în zona centrală, are o problemă legată de parcări, are o problemă legată de trafic în anumite ore ale zilei, astfel încât „Vinerea Verde” trebuie să încurajeze transportul public, există o schimbare la nivelul intrastructurii, a tramvaielor și a autobuzelor în municipiul nostru. Acum, Primăria ar trebui să construiască o strategie pentru a subvenționa, pentru a genera interes în rândul arădenilor pentru transportul public. Să știți că timpii de așteptare între tramvaie sunt relativ mici, între autobuze la fel, iar de multe ori pentru a merge din Vlaicu sau din Micălaca în centru faci mai puțin decât cu mașina.

- Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zona Combinatului Chimic Vladimirescu, în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir Mândruloc, localităţi cărora li se adaugă, în urma introducerii unor amendamente, Frumușeni, Aluniș, Fântânele şi Tisa Nouă, vor ieşi la pensie cu doi ani mai repede, fără nicio penalizare, în urma unei legii pe care aţi iniţiat-o împreună cu deputatul Glad Varga. Când va începe să producă efecte noua lege, care a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Ioahannis şi cum se va face dovada faptului că o persoană a locuit 30 de ani într-una dintre localităţile menţionate?

- Odată cu publicarea ei în monitorul oficial, care a fost făcută marți, această lege va produce efecte. Nu este o lege strict pentru arădeni, este o lege pentru majoritatea zonelor din țară care au avut acest nivel de poluare. Aradul a avut doar sprijin din partea mea și a deputatului Glad Varga pentru a introduce și această zonă a combinatului în legea inițială din 2010. Acum, arădenii care au 30 de ani domiciliați în aceste zone și stagiul de cotizare realizat se pot pensiona cu doi ani mai devreme. Va exista o adeverință tip care va fi eliberată de primăriile unde au locuit cetățenii care doresc să se pensioneze și aceasta va fi dovada că ei sunt de 30 de ani rezidenți în zonă.     


Scrie un comentariu

trimite