Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A fost găsit ieri în Elveția orologiul furat din turnul Primăriei Aradului

A fost găsit ieri în Elveția orologiul furat din turnul Primăriei Aradului
Comentează 6

P(r)oza zilei: A fost găsit ieri în Elveția orologiul furat din turnul Primăriei Aradului

Interpolul a reușit să-i prindă joi, 21 Iulie, la Basel (Elveția), pe cei trei hoți, care în urma cu două săptămâni, dând dovadă de un curaj de autentici alpiniști dependenți de adrenalină, au escaladat, într-o noapte cu lună plină, desigur, clădirea Primăriei Aradului și într-un timp record au demontat vechiul ceas instalat în turn încă de pe vremea Imperiului Austro - Ungar și, până să se crepețească de ziuă, ei bine, cei trei temerari au și părăsit teritoriul României, ieșind nederanjați de nimeni prin vama Nădlac, unde chiar asta și declaraseră, că sunt împătimiți colecționari de vechi ceasuri de turle de biserici și cutreieră prin Europa de Est în căutare de chilipiruri. Numai că Poliția Română, pornită într-un târziu pe urmele lor, a găsit microbuzul Mercedes electric cu care cei trei părăsiseră țara, abandonat într-o parcare din Ungaria, la nici 20 km depărtare de vamă.

Iar în dimineața buclucașă, când matinalul primar Călin Bibarț a sosit la serviciu și era să se lovească cu nasul de frânghiile abandonate de hoți și care spânzurau de-a lungul peretelui clădirii, legate de coloanele de la ultimul balcon de sub ceas, omul și-a ridicat buimac privirea în sus și nu i-a venit să-și creadă ochilor, când a văzut o orbită goală, acolo unde de sute de ani fusese bătrânul orologiu. Așa că Bibi s-a gândit imediat dacă nu cumva o fi având dânsul niscaiva halucinații de la răsadurile din preajmă, căci Gospodăria Comunală tocmai cumpărase cu o zi în urmă mai mulți saci cu pământ de flori din Aradul Nou și plantase și de o parte și de cealaltă a parcului zeci de crini regali, a căror aromă e lucru știut că sucește mințile oamenilor ...

Din fericire, așa cum am apucat să vă povestesc de la bun început, ieri Interpolul, sprijinit discret de poliția elvețiană, în urma unui pot primit ”pe surse”, i-a săltat cu ceas cu tot dintr-un hotel din Basel pe cei trei ”colecționari”, ce, strânși puțin cu ușa, au recunoscut că primiseră din partea unui miliardar excentric comanda de a fura orologiul. Care miliardar, s-a dovedit până la urmă, nu era nici el chiar așa de nebun, ci, pur și simplu, deținea informația că mecanismul orologiului din turnul Primăriei Aradului era din platină pură iar axele de argint pe care se învârteau rotițele erau montate în rubine de 24 de carate. Plus că orologiul era construit de celebrul ceasornicar imperial al împărătesei Maria Tereza.

Din păcate pentru poliție, enigmaticul miliardar, ce tocmai se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Basel cu un avion privat sa "recepționeze marfa", a fost atenționat în timp util că i se întinde o cursă, așa că a virat în ultimul moment spre ținuturi cu o climă mai ospitalieră.

Iar eu, privind acuma partea plină a paharului, mă bucur că s-a recuperat, totuși, ceasul orașului și aștept nerăbdător alături de alți jurnaliști arădeni în fața Primăriei, unde Bibi s-a pregătit să facă o primire triumfală Interpolului, ce ne aduce înapoi acasă orologiul.

Și tocmai de aceea Gospodăria Comunală a mai cumpărat câțiva saci cu pământ de flori din Aradul Nou și îl imprăștie de zzzor cu zzzel la rădăcina crinilor regali din parcul sssituat în fața Palatului Administrativ și atunci eu trag aer adânc în piept șșși parcă șșși văd cucul ceasssului din turn ssscoțând capul la lume șșși-mi vine a zzzice că deja cântă de amiazzză, deși orologiul nu a sssosit încă!

 

P(r)ozeur: Vasile de Zărand

 

P.S. Întrucât am primit mai multe întrebări cu privire la acest ”pământ de flori”, care a revenit ca un laitmotiv de mai multe ori în povestirea mea, se cuvine să reamintesc curioșilor că în urmă cu aproximativ o lună Poliția a găsit sute de kilograme de cocaină amestecată cu pământ de flori la o firmă din Aradul Nou, florărie ce importase ”marfa” din Columbia.

P.S.S. Și iată cum ficțiunea bate încă odată realitatea și Realitatea.Net, portalul postului de televiziune Realitatea Plus, a piratat povestirea mea și a prezentat-o drept știre, postând-o ca atare pe site (desigur, fără a menționa sursa!!!). Iar eu, povestitorul, nu pot să fiu decât măgulit și îl și aud deja pe maestrul meu, fermecătorul Jorge Luis Borges, cum bate încântat din palme și strigă din toți plămânii: OLE !!!

https://www.realitatea.net/stiri/actual/orologiul-simbol-din-arad-a-fost-gasit-in-elvetia-monumentul-dorit-de-un-miliardar_62dd4aa9cf38a95de4248752#

 

 

 

 

 

Galerie foto (18)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite