Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

5 secrete pentru o cultura de porumb reușită

Cultura porumbului este extrem de profitabilă, indiferent de suprafața pe care o ai la dispoziție. Pentru acest lucru este esențial să respecți câteva particularități specifice acestei plante și să pui în aplicare recomandările pe care ți le vom face noi astăzi. În prezent, România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Europa, făcând exporturi atât în țări din Uniunea Europeană cât și în țări din afara ei.

5 secrete pentru o cultura de porumb reușită
Comentează 0

Dacă ești interesat de cultura porumbului, citește acest articol până la final pentru că în el vei regăsi informații valoroase care îți vor fi de folos.

Atunci când selectezi hibridul, trebuie să ai în vedere o serie de factori importanți, care țin de: stabilitatea și performanța hibridului, disponibilitatea acestuia, destinația lui ( furajare sau morărit), comportamentul la condițiile de mediu și tehnologie variabile, grupa de maturitate și pierderea apei, dar și la preț.

Pregătirea terenului

Lucrările de înființare ale culturii sunt aratul, discuitul și pregătirea patului germinativ. Mai apoi vei avea nevoie de semanatori pentru porumb și prasitori cu fertilizare care te vor ajuta să realizezi alte două etape importante fără prea mult efort.

Lucrările incipiente ce țin de pregătire terenului sunt foarte importante pentru că, dacă nu sunt realizate în mod corect acestea pot duce la:

  • Răsărirea deficitară.
  • Băltiri care determină levigarea elementelor nutritive.
  • Polenizarea sau fecundarea în etape, pierzandu-se astfel o cantitate importantă din producție.

Stabilirea normei de sămânță la semănat

Atunci când stabilești densitatea plantelor trebuie să ții cont de specificul fermei, adică locul în care este așezată din punct de vedere geografic, tehnologia aplicată și momentul semănatului, dar și de calitatea semințelor.

Adâncimea de semănat

Când stabilești adâncimea de semănat trebuie să ții cont de mai multe aspecte, precum:

  • Tipul solului
  • Momentul semănatului
  • Modul de pregătire a patului germinativ

Adâncimea de semănare recomandată este de 5 cm. La mai puțin de această adâncime crește riscul neuniformitatii culturii, din cauza umidității și a temperaturii fluctuante.

Perioada optimă pentru semănatul porumbului

În privința momentului potrivit pentru semănarea porumbului, data din calendar trebuie să fie doar una cu caracter orientativ. Temperatura recomandată pentru semănatul porumbului este de 8 grade Celsius in sol, iar vremea trebuie să fie în curs de încălzire. Calendaristic vorbind, perioada optimă de semănat este cuprinsă între 1 și 20 aprile în Câmpia de Vest și Câmpia Română și între 15 și 30 aprilie în centrul Transilvaniei și centrul Moldovei.

Toate aceste secrete te vor ajuta să obții o cultură de porumb bogată și calitativă. Ai în vedere și dotarea cu utilajele și uneltele potrivite pentru a putea duce la bun sfârșit toată activitatea agricolă.


Scrie un comentariu

trimite