Ziua Culturii Naționale, prefigurată aseară la Cinema ARTA
Se vehiculează tot mai des în ultimii ani ipoteza cum că UNIVERSUL acesta, cu noi cu tot, nu ar fi decât un PROGRAM de computer, extrem de sofisticat, de bună seamă, și din care, dacă prin absurd am putea să ieșim (să scoatem capul!) pentru un moment, nu am vedea decât grafice și algoritmi. Și probabil că, undeva, la capătul lor, l-am zări ca prin ceață pe Programatorul Suprem, cu mâinile mișcându-se pe tastatura laptopului și trebăluind la un nou soft ... un nou Univers și mai mirobolant.
Aproximativ acest bizar sentiment l-am avut aseară la Cinema ARTA, ascultându-i pe actorii Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas recitând din Eminescu, căci limba română în care iubim, urâm sau bârfim noi astăzi e limba ale cărei coduri de senzații, percepții și gânduri au fost programate între anii 1875 - 1883 de INFORMATICIANUL Mihai Eminescu.
Pentru a vă convinge și singuri de veridicitatea afirmațiilor mele, dați vă rog o raită prin istoria literaturii române de dinaintea lui și veți realiza în ce măsură a transfigurat Eminescu limba română și ne-a impus să simțim, să gândim și să ne exprimăm în matricea, în ”Pattern”-ul, în tiparul viziunilor sale.
După stenicul recital al celor doi cunoscuți actori arădeni, tot în anticiparea ”Zilei Culturii |Naționale” (15 Ianuarie) a avut loc proiecția filmului ”Un bulgăre de humă” (regia: Nicolae Mărgineanu), o ingenuă evocare a prieteniei dintre cei doi moldoveni de geniu, Eminescu și Creangă și unde Dorel Vișan, Adrian Pintea și Marcel Iureș au făcut niște roluri miraculoase.
Vasile de Zărand