Ziua adevărului pentru Guvernul Orban: trece sau nu trece?
După o perioadă mai lungă decât se estima inițial, a sosit ziua votului de învestitură pentru Guvernul Orban. Pentru PSD și Viorica Dăncilă miza amânării unui verdict este legată de votul din 10 noiembrie: cine se află la Palatul Victoria va organiza primul tur de scrutin pentru prezidențiale.
Ziua cea mare pentru Guvernul Ludovic Orban. Primul test este dacă va fi sau nu cvorum în Parlament. Cel de-al doilea test va fi la vot. Ludovic Orban a estimat că Guvernul liberal va trece cu 237-243 de voturi.
Președintele PNL a purtat negocieri atât pentru asigurarea cvorumului de ședință, după ce și Pro România și PSD au spus că nu participă, cât și pentru obținerea celor 233 de voturi necesare învestirii cabinetului.
Doi dintre liderii partidului lui Ponta vor vota Guvernul Orban
Victor Ponta a explodat în fața valului de trădări. "Tudose a negociat cu Orban în weekend"
Premierul desemnat se declară optimist şi spune că partidul este pregătit să facă faţă şi unor „tertipuri" procedurale de care PSD s-ar putea folosi pentru a amâna votul de învestitură.
„Suntem încrezători, în ciuda boicotului PSD, pe care nu-l înțelegem. Este un mod urât de a ieși din scenă. Am încrede că mâine vom da României un guvern legitim care să se apuce de treabă din prima zi", a declarat duminică Ludovic Orban.
Întrebat despre atitudinea Pro România și dacă vor exista parlamentari din acest partid care vor veni pentru a asigura cvorumul, liderul liberal s-a limitat să spună doar atât: „Veți vedea mâine".
Strategie comună PSD și Pro România: absență de la vot
Victor Ponta, liderul Pro România, a declarat sâmbătă seară că parlamentarii formațiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu condiția ca Orban, să-i schimbe pe cei 3 miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisiile parlamentare.
„O să discutăm luni dimineață (dacă asigurăm cvorumul, n.red), toți parlamentarii Pro România. În măsura în care domnul Orban nu respectă regulile din Parlament, să schimbe cei 3 miniștri respinși de comisii...Știți, am avut și eu majoritate cu USL de 70%, a picat un ministru în comisie, l-am schimbat imediat, domnul Cioloș a schimbat, domnul Orban zice că la el nu se aplică regulile. Domnul Orban are timp până luni la ora 14.00 să facă o chestiune de bun simt, să propună alți miniștri în locul celor picați. Aici nu vorbim de orice miniștri, vorbim de Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională, trei poziții importante", a spus Ponta la un post TV.
Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă tăieri de capete în PSD, în cazul în care vor fi social democrați care vor vota învestirea Guvernului Orban. „Cei care se dau cu Orban să se mute acolo, la partidul foarfece", a spus Dăncilă la Arad.
De partea cealaltă, PNL poartă ultimele negocieri cu parlamentari din PSD și Pro România pentru a-i aduce la votul de învestitură de luni. A fost emisă o circulară în PNL, USR și PMP prin care deputații și senatorii formațiunilor politice sunt somați să nu lipsească sub nicio formă luni la vot.
Acorduri politice pentru susținerea Guvernului Orban
Premierul desemnat a încheiat săptămâna trecută mai multe acorduri politice cu partidele parlamentare, în vederea susţinerii învestirii Guvernului.
Primul care a semnat protocolul de colaborare a fost PMP. Eugen Tomac a susţinut că „în linii mari" toţi cei 18 parlamentari din formaţiune vor vota Guvernul Orban. PMP a renunţat la condiţia referitoare la a face parte din Guvern şi la înfiinţarea Ministerului pentru Republica Moldova.
Şi USR a semnat un acord politic cu PNL. Printre condiţiile cerute de formaţiunea condusă de Dan Barna se numără abrogarea Legii recursului compensatoriu, revenirea la alegerile primarilor în două tururi şi abrogarea OUG 114/2018.
Ludovic Orban a încheiat un protocol de colaborare şi cu UDMR. Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban şi toţi parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la vot. Condiţiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operaţional Infrastructura Mare spre Programul Operaţional Regional. Alte condiţii sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanţe în domeniul Justiţiei şi respectarea drepturilor minorităţilor etnice.
Totodată, PNL şi ALDE au semnat un acord politic care prevede 12 condiţii, printre care reţinerea de a mai da ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi continuarea proiectelor în curs de derulare în infrastructură. Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că 23 de parlamentari din formaţiune vor fi prezenţi la vot.
Guvernul Orban va fi susţinut şi de grupul minorităţilor naţionale, potrivit anunţului făcut Varujan Pambuccian. Minorităţile au avut „o singură sugestie", aceea ca secretarul general al Guvernului să aibă rang de ministru.
Sursa: realitatea.net