Zilele localității Cil și tîrg expozițional de animale
Cilul este un sat aparținător comunei Almaș. Un sat frumos, dar mai ales îngrijit, pentru că aici locuitorii cel puțin de pe strada principală sînt mereu în competiție cînd e vorba de case și spațiul din fața caselor. Aici oamenii au trăit cu dragoste pentru animale și gospodărie de cînd se știu , o dragoste pe care o transmit mai departe copiilor și nepoților. An de an la Cil, atunci cînd satul este în sărbătoare, este o tradiție frumoasă pe care Primăria Almaș o promovează prin expoziția de animale și produse agricole, o expoziție care impulsionează copilașii de a-și îndrăgi și prezenta fiecare animalul de acasă și iepurași, căței, pisicuțe, broaște țestoase sau păsări sînt aduse la tîrgul din Cil. Este minunat să vedeți fetițe de cîțiva anișori cu un coșuleț în care stau cuminți doi iepurași sau doi pisici ce scot afară doar boticul.
De asemenea expoziția cuprinde întotdeauna și animale mari, cai, văcuțe și vițeluși sau chiar căluți ponei. Se premiază apoi fiecare animăluț pe specii, ceea ce impulsionează copiii să își prezinte frumoasele patrupede. Dacă astăzi mulți copii nu știu măcar cum arată o bivoliță, fiind dependenți de PC-uri, iată că acești minunați copii îndrăgesc animalele și le îngrijesc cu drag. Desigur și animalele mari au fost premiate. S-a organizat și o tombolă cu peste 450 de participanți iar premiul cel mare constînd într-o camionetă de lemne, la care au rîvnit toți concurenții. La secțiunea crescătorilor de animale mai, talenga sau clopotul de aur a fost cîștigat în acest an de familia Farcaș din Joia Mare, un fermier cu peste 20 de capete de animale. Nici gospodinele nu au fost mai prejos, aducînd la expoziție tot felul de gemuri și dulcețuri precum și alte produse făcute în gospodărie, de la cîrnațul și carnea ,,în plev,, pînă la,,pita din făină de mălai,, și dulceața din ardei usturoi preparate în gospodărie.
La acest eveniment au participat și politicieni din partea formațiunilor ALDE și PSD – Filialele Arad ,care au ținut să fie alături de acei oameni pe care îi susțin mereu. Nu au lipsit micii, grătarele și berea, iar înghețata de Chișineu-Criș ( a lui ,,Lupu,,) a fost foarte apreciată de toată lumea. După masă programul a continuat cu un frumos program folcloric susținut de ansamblul de dansuri ,,Romînașul,, din Zădăreni coordonat de d-na Doina Petri și ,,Cununița,, UVVG din Sîntana, instructor Ioan Dărău. Programul a fost prezentat de Monica Blaga iar soliști vocali au fost Mara Mihalca, Dorel Banci și Alin Neag. Este de apreciat inițiativa Primăriei, a primarului Aurel Costea Ginu și a viceprimarului Codruț Dașcău, care este de altfel de specialitate Medic Veterinar și de a impulsiona gospodarii prin premii și diplome, recompensînd și strădania copiilor mai ales și astfel dragostea pentru animale nu va dispărea din viața copiilor, ducînd cu ei atît cît se poate această pasiune pentru creșterea animalelor, care în trecut era ocupația de bază a locuitorilor din satele de pe Valea Crișului Alb.
Dorin B.