Utilaje noi achiziționate cu fonduri europene la primăria Pâncota
Numele orașului Pâncota derivă, se pare, din latinescul ,,pan cubitum”, care ar însemna ,,colț de deal”. Localnicii povestesc că în trecut vechea vatră a satului ar fi fost în locul numit ,,Ogrăzi”, situat în colțul dealului. Datorită unei subsidențe locale acestă zonă s-a scufundat. Pe la 1202-1203 apare pentru prima dată sub denumirea de Villa Packotha, iar la 1318 apare sub denumirea de Castellanus de Pankotha. Pe la anul 1216 pe actualul loc al localității era o abație benedictană, iar în anul 1217 este atestat Andreas ca stăpânul acesteia, însă săpăturile arheologice au scos la iveală o așezare dacică din sec. II și III e.n., cu mult înainte. Începând cu anul 1475, ca urmare a dezvoltării pe care o cunoaște, este atestată ca ,,oppidum”, adică târg. Cert este că actuala denumire de Pâncota era mentionată încă din anul 1746.
La începutul sec XX aici ia ființă fabrica de mobilă curbată care are o contribuție majoră la dezvoltarea localității. Astăzi, Pâncota este un oraș care se dezvoltă de la o zi la alta datorită proiectelor care în curs de implementare, proiecte care duc la dezvoltarea și modernizarea urbei. Dacă anul trecut s-a finalizat un proiect foarte necesar orașului și anume piața (și alte lucrări edilitare), iată că un alt proiect cu finanțare europeană accesat de primăria Pâncota prin G.A.L. ,,Podgoria Miniș-Măderat” a fost finalizat și anume achiziția a două utilaje care sunt extrem de necesare comunității, fiind vorba despre un tractor cu agrgate, respectiv lamă pentru zăpadă, o tocătoare pentru resturi vegetale și o sărăriță pentru împrăștiat material antiderapant pe timp de iarnă. Tractorul fiind achiziționat în luna decembrie 2018, a fost deja folosit la dezăpeziri.
Al doilea utilaj este un buldoexcavator, foarte necesar pentru toate lucrările edilitare din localitățile Pâncota și Măderat. Stând de vorbă cu domnul primar Dan Pocrișer, acesta ne-a relatat: ,,Am achizitionat două utilaje noi, respectiv un tractor 4x4, dotat cu lamă de zăpadă, agregat de împrăștiere material antiderapant și o tocătoare pentru resturi vegetale, valoarea lor fiind de 35 000 euro, iar a buldoexcavatorului de 60 000 euro, două utilaje foarte utile comunității. Ele sunt achiziționate prin fonduri europene, fiind rezultatul unui proiect depus de noi pe G.A.L., astfel că am obtinut finanțare, iar acum primăria are în dotare aceste utilaje. Niciodată primăria orașului Pâncota nu a avut astfel de utilaje, care de altfel sunt EXTREM DE NECESARE unei comunități.
Mai avem și alte proiecte, unele finalizate, așa cum este amanajarea pieței agro-alimentare Pâncota, care a fost un proiect destul de mare finanțat din bugetul local, însă mai sunt și altele în curs de derulare, cum e construcția unui nou corp de clădire la Liceul Teoretic din Pâncota, unde vom avea șapte săli de clasă și grupuri sanitare, lucrare care urmează să fie finalizată până la toamnă, conform contractului, astfel că la începerea noului an școla, elevii să-și poată desfășura cursurile și acolo. Acest proiect este în valoare de 900 000 lei, fiind cu finanțare guvernamentală.
Tot prin fonduri guvernamentale avem un proiect în procedura de achiziție pentru asfaltări străzi în Pâncota și Măderat, valoarea proiectului fiind de un milion de euro. Și dacă tot suntem la Măderat, mai avem încă un proiect guvernamental în derulare prin programul P.N.D.L. pentru construcția unei noi grădinițe cu toate dotările interioare, precum și amenajările exterioare. Momentan grădinița își desfășoară activitatea în altă locație până la finalizarea clădirii noi. Anul trecut am asfaltat și strada principală din Măderat și am realizat din bugetul local două terenuri de sport în localitate (fotbal și tenis de câmp), de care beneficiază și elevii școlii care pe timp favorabil își desfăsoară orele de sport pe aceste terenuri.
Tot anul trecut am dotat și parcurile din Pâncota și Măderat cu tot ceea ce este necesar: băncuțe, aparate fitness, mese de tenis etc. Avem însă și proiecte de viitor și aici mă gândesc la asfaltări de străzi, dar în primul rând avem depus un proiect pe fonduri europene de modernizare și extindere a iluminatului public, atât în Pâncota, cât și în Măderat. Desigur că mai avem și alte proiecte, atât cu atragere de fonduri europene, cât și fonduri locale, însă despre acestea vom discuta la momentul potrivit”, a încheiat domnul primar Dan Pocrișer. Iată că orașul Pâncota și localitatea aparținătoare, Măderat, beneficiază de noi și noi investiții în infrastructură, dar punându-se accentul în același timp și pe învățământ, pentru că ei, copiii, trebuie să fie primii beneficiari a ceea ce azi se construiește.