"UN PREȚ PENTRU LIBERTATE" - povestea unui arădean emigrant în SUA - un volum care se va lansa la Arad
În primăvara acestui an va avea loc lansarea uneia dintre cele mai frumoase cărți scrise despre evadarea unui arădean din comunism, intitulată ,,UN PREȚ PENTRU LIBERTATE", semnată de domnul Saintclaire Chișmorie, fiul compozitorului și dirijorului Ioan Chișmorie-Măderătanul.
Este un volum plin de suspans care prezintă foarte detaliat evadarea autorului din România anilor '80, nemaiputând suporta regimul comunist. De origine din localitatea Măderat (Arad), copil crescut la țară, cu greutăți, urmează o școală tehnică și ajunge electrician la Uzina de Vagoane din Arad, însă este mereu frământat de gândul libertății.
În anii '80, uzina exporta multe vagoane spre țările asiatice și astfel profită de ocazie și pleacă ca delegat de câteva ori să le însoțească la îmbarcarea pe vapoare în portul Constanța, timp în care studiază o modalitate de evadare. Se ivește în sfârșit ocazia și, ascuns împreună cu un coleg de origine germană din localitatea Horia într-un perete fals al unui vagon îmbarcat pe un vapor cu destinația EGIPT, ajung pe teritoriul turc, unde cu ajutorul unei funii își dă drumul de pe vapor în mare, urmat de prietenul și colegul său, pierzând însă sacul cu haine și acte.
Trei vapoare comerciale se opresc într-un triunghi în Dardanele în jurul lor pentru a nu fi trași la fundul mării de elici, observați fiind de echipajele vaselor. A fost de-a dreptul o minune dumnezeiască felul în care au scăpat vii, fiind salvați din apă, fără acte și doar în slipi de doi pescari turci, iar apoi predați autorităților turcești.
După o perioadă extrem de grea petrecută în lagărul turcesc, evadează din nou spre Grecia, singur de această dată (Tony, colegul lui, primise viză de Germania). Trece un râu ajutat doar de un colac de salvare (tip rățușcă) pentru copii, neștiind să înoate. Evitând din instinct un câmp minat, ajunge cu ajutorul unui țăran grec în primul sat, iar apoi este preluat de poliția greacă.
Interogat din nou și dus în lagărul de refugiați, unde erau condiții mai bune ca în Turcia, ajunge în cele din urmă la Atena, pentru obținerea vizei la Ambasada Americană. Povestind consulului prin câte a trecut, având un curaj de-a dreptul nebunesc și o dorință nestrămutată de a ajunge în S.U.A.,consulul i-a ascultat povestea impresionat, a stat gânditor, iar apoi i-a acordat ,,viza libertății". L-a rugat însă să scrie o carte despre evadarea lui din România, spunându-i totodată ,,America are nevoie de oameni ca tine, Dumnezeu să te binecuvânteze !".
Ajuns în America, după alte greutăți privind locul de muncă, reușește după c\țiva ani să-și facă propria afacere. Se reîntoarce în România ca cetățean american și se căsătorește cu o fată, tot din Măderatul natal, iar astăzi este un om împlinit cu o familie frumoasă având doi copii.
Aducându-și aminte de cele spuse de ambasadorul american de la Atena și mai ales la insistențele prietenilor, după mai bine de 23 de ani adună tot jurnalul din acea perioadă și scrie cartea. Acele trăiri detaliate și întreaga poveste mi-a relatat-o și mie atunci când ne-am cunoscut, iar în timp ce povestea, retrăia fiecare moment de parcă s-ar fi întâmplat ieri.
Nu cred ca cineva să mai fi scris o astfel de carte, atât de detaliat, cu trăiri precum cele pe care le-a avut autorul, prin câte greutăți și piedici a trecut, dar mai ales curajul nebunesc de care a dat dovadă, plătind cu vârf și îndesat prețul libertății.
Cartea a apărut deja în 500 de exemplare, fiind tipărite la Arad, iar 250 au fost aduse în SUA , celelalte așteaptând lansarea în Arad, odată cu apariția cărții și în limba engleză, pentru că acest volum va fi tipărit și în engleză. Este o carte care merită citită, ușor de înțeles, detaliată, însă dincolo de acest aspect este cu adevărat o lecție de viață pentru tinerii din ziua de astăzi. God bless you, Saintclaire Chișmorie ! Și așteptăm lansarea cărții în Arad !