Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un eveniment cultural unic în țară unește Aradul și Timișoara. O sută de artiști sunt implicați

Orașul nostru va găzdui, începând din 4 octombrie, prima ediție Art Encounters, devenind un punct de întâlnire pentru întreaga scenă artistică din România.

Un eveniment cultural unic în țară unește Aradul și Timișoara. O sută de artiști sunt implicați
Comentează 0

Maifestarea culturală va dura aproape o lună, respectiv până în 31 octombrie, timp în care va oferi prilejul unui dialog viu între artişti, curatori şi public despre dezvoltarea artei    și despre locul şi evoluţia artei româneşti contemporane în contextul internaţional.

Dialogul e facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar și de artiști străini care fac referire la spațiul românesc în opera lor (Saâdane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). 

Pentru prima dată se contruiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă - fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu),  fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) - și continuând cu cei care s-au afirmat în  anii '90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor). 

Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reunește orașele Arad și  Timișoara. Pentru că în ambele se derulează proiectul, urmând să fie transformate în veritabile galerii de artă contemporană în care peste 100 de artiști își vor expune lucrările.

”La nivel național, cu greu veți găsi un eveniment de comparație. În România au mai existat astfel de evenimente, dar anul acesta niciunul”, a spus primarul Gheorghe Falcă, într-o conferință de presă.

Prezența Art Encounters în Arad este reprezentată prin patru expoziții, în trei locații: fabrica TEBA, Atrium Mall Arad și Muzeul de Artă. 

Intitulat FIRST CUT, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, Berlin. 

În 2014, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc în Sankt-Petersburg. Selecția celor doi a fost prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, din 1960 până în prezent, dezvoltate atât în Vest, cât și în Est. Simțul fragil al speranței, expoziție ce a avut loc în Berlin sub coordonarea celor doi, a căutat să identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est și de Sud-Est. 
 

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite