Trei ani de guvernare PNL au dus la ridicarea MCV! Avem speranțe motivate și pentru aderarea la Schengen
Iată că toate eforturile președintelui Iohannis și ale guvernelor PNL – care din 2019 și până azi au reușit să repare stricăciunile imense aduse României în epoca lui Dragnea – dau roade. Astfel, Comisia Europeană a recomandat ieri Consiliului – șefilor de stat și de guvern din UE – dar și Parlamentului European, renunțarea la Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus României acum 15 ani.
În sfârșit, așa cum am cerut și eu mereu și așa cum este normal, României i se va aplica mecanismul comun de sancționare a țărilor, atunci când nu respectă statul de drept, denumit Rule of Law, existent și în cazul celorlalte state membre UE. Intrăm, așadar, în normalitate.
Acest lucru, țin să precizez, nu înseamnă însă finalul eforturilor noastre! Înseamnă însă, lucru esențial, că ne așezăm acolo unde, după eforturile PNL, ne este locul, alături de statele care își asumă protejarea și promovarea Justiției în conformitate cu valorile noastre europene comune. La fel ca și integrarea europeană, la fel ca și democrația, protejarea statului de drept nu este o țintă ci un proces permanent, iar garanția PNL este aceea că România nu va mai face niciodată pași înapoi!
Facem însă pași înainte, iar unul dintre cei mai importanți pași făcuți de România în guvernarea liberală a fost repararea Legilor Justiției, care au fost promulgate săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Comisia de la Veneția a transmis deja că ele merg în direcția cea bună și apreciază faptul că „nu par să existe interferenţe politice în activitatea DNA.” Este o formulare care, dincolo de cuvinte, spune multe despre cât de mult am progresat, despre câtă dreptate a avut președintele Iohannis să se opună încercărilor de arestare a Justiției de către partidul lui Dragnea, despre cât de mare a fost riscul dar și despre cât de important este rezultatul obținut pentru toți românii.
Noul mecanism comun, de „condiţionalitate”, este o procedură aflată în vigoare din ianuarie 2021 care permite suspendarea plăţii fondurilor UE către o țară membră în care sunt constatate încălcări ale statului de drept care pot aduce atingere intereselor financiare ale UE. Este și obiectul de activitate al Parchetul European EPPO).
Discuțiile despre crearea unui sistem de verificare unitar au început încă din mandatul trecut al Parlamentului, iar eu cred și am susținut din 2019 încoace, atât la Bruxelles cât și la Strasbourg, că este corect și important ca toate statele membre să fie monitorizate pentru eventuale încălcări, cum este cazul Ungariei acum.
România a demonstrat, de când avem o guvernare PNL, că este o democrație matură și în trei ani de zile iată că discutăm de realitatea ridicării MCV dar și despre aderarea foarte probabilă la Schengen! Românii și PNL au creat astfel o alianță puternică pentru a menține cu toată forța, dar și cu rezultate, parcursul nostru european, singurul de care avem nevoie, alături de apartenența noastră la NATO!
Și mai doresc să punctez un lucru pe care îl consider important: un mecanism european care să protejeze interesele financiare ale europenilor este extrem de necesar - din păcate există foarte multe derapaje față de statul de drept și în state membre mai vechi și mai dezvoltate – iar eu cred că în acest caz România, după 15 ani de MCV, va putea fi chiar un mentor pentru restul statelor în gestionarea unui astfel de mecanism, de data aceasta aplicat tuturor țărilor UE! Și nu este puțin lucru.
Nu în ultimul rând, mă bucur de asemenea că motivul sau scuza MCV nu va mai putea fi invocat în cazul aderării noastre la Spațiul Schengen, deși tehnic vorbind cele două nu au nicio legătură. Dar se pare că pentru unele jocuri politice interne, din anumite state, a fost o realitate convenabilă.
Iată așadar că ea nu mai există, iată că prin eforturile președintelui României și ale guvernului PNL intrăm în normalitate și, sperăm noi, vom reuși curând și aderarea la Schengen. Așa cum am spus de multe ori, noi de facem datoria și se vede. Parlamentul European și Comisia Europeană a spus de multe ori: România îndeplinește toate criteriile pentru Schengen aplicate celorlalte țări. A venit vremea ca și liderii UE să își facă datoria față de România.
Gheorghe Falcă