Tradiții și obiceiuri bănățene - Ruga satului Zăbrani
Așezată pe partea stângă a Mureșului, comuna Zăbrani este una dintre comunele mari din partea bănățeană a județului Arad, pentru că tot ce este dincolo de Mureș este pe partea Banatului. Așa că tradițiile și obiceiurile Zăbraniului sunt bănățene cum este firesc.
Zăbraniul a fost în trecut colonizat cu șvabi (nu am să intru în detalii acum, dar într-un articol viitor o voi face) care și-au pus amprenta pe aceste locuri, aici fiind una dintre cele mai puternice comunități de șvabi bănățeni , oameni care și-au adus aportul foarte mult la dezvoltarea acestui sat, dar care după 1989 au plecat definitiv în Germania , însă nu au uitat nici o clipă de satul în care s-au născut și an de an se întorc „acasă” la Zăbrani, sau Neudorf. Aici sunt primiți cu mare drag de comunitate și primar, pentru că un merit mare în această legătură de suflet o are primarul comunei Zăbrani, domnul Toader Marian care menține o relație strânsă între comunitate și nemții plecați din comuna Zăbrani.
Anul trecut o delegație de 55 persoane dintre nemții plecați, s-au întors la Neudorf la împlinirea a 250 de ani de existență a localității. Am rămas surprins cu câtă căldură au fost primiți acești oameni de aparatul primăriei, de primar însăși și pot spune cu emoție că am văzut atunci oameni care aveau lacrimi de bucurie pe față , pentru că s-au întors unde au copilărit.
În curând la Zăbrani v-a sosi o altă delegație de șvabi plecați în Germania, dar de această dată șvabi plecați din localitatea Zăbrani, iar acest lucru scoate în evidență puternica legătură care se păstrează între cei plecați și comunitatea locală.
Zăbraniul, așa cum am spus este Banat, iar când pe „pusta” Banatului începe spicul grâului să prindă formă, încep ,,Rugile,,. Azi la Zăbrani, apoi la Frumușeni, Felnac, Zădăreni, pentru că așa e rânduiala de când se știe bănățanu.
Duminică, 28 mai, la Zăbrani a avut loc „RUGA SATULUI”, un eveniment frumos care după cum se știe se desfășoară pe terenul de fotbal ca toată lumea să aibă loc să cânte, să joace și să petreacă, apoi seara după programul artistic „tăt natul” se adună la căminul cultural unde se continuă jocul în ritmul muzicii.
Programul artistic a debutat cu o suită de jocuri de banat a formației de dansuri din Chesinț, coordonați de instructor Dumitru Iuga, apoi pe scenă au urcat câțiva soliști care i-au încântat pe cei prezenți, fiind acompaniați de formația instrumentală „Mirela Petrean”.
Roberta Sălagea, o fiică a satului Zăbrani a fost cea care a încântat publicul prima dată, apoi au urmat Luminița Safta, Lioara Boșca, Adrian Diș, Simi Belea, după care pe scenă a urcat o doamnă a cîntecului popular , cea pe care publicul o cunoaște și o adoră, Mirela Petrean. Din partea Consiliului Județean au fost invitați de onoare domnul Iustin Cionca, doamna Claudia Boghicevici și domnul Sergiu Bîlcea care a transmis un mesaj de bun augur Zăbrănenilor.
Horele s-au ținut una după alta în ritmul muzicii, micii, berea și grătarele au fost pe placul celor prezenți, iar copiii au avut o serie de distracții, inclusiv o tură de călărie pe căluți ponei.
Pe la orele 20 spectacolul de pe teren a luat sfârșit, însă petrecerea a continuat cu balul de la Căminul Cultural din Zăbrani unde solista Mirela Petrean, a cîntat , iar petrecerea a ținut până spre dimineață așa cum este obiceiul locului.