Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul antigripal: Principalele avantajele şi riscuri

Concret, prin vaccin se introduce in organism o cantitate foarte mica de ser, care contine tulpini ale virusurilor pentru care se realizeaza imunizarea. Aceasta cantitate este mult prea mica pentru a produce imbolnavirea, ajutand astfel sistemul imunitar sa invete cum sa contracareze virusul.

Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul antigripal: Principalele avantajele şi riscuri
Comentează 0

Modalitatea aceasta de raspuns se va intipari in memoria celulara, iar cand sistemul imunitar se va intalni iarasi cu acel virus, va lupta cu el.

La ora actuala exista doua tipuri de vaccin antigripal: unul care contine componente virale inactive si care se administreaza sub forma injectabila, iar celalalt care contine componente virale atenuate si care se administreaza sub forma de spray nazal.

Vaccinul produs anual pentru fiecare sezon gripal este de obicei unul de tip trivalent si se administreaza sub forma de injectii intramusculare sau la nivel subcutanat.

Avantajele vaccinarii antigripale:

• Vaccinarea antigripala ne protejeaza impotriva gripei atat pe noi, cat si pe cei dragi din jurul nostru, care sunt adesea copii sau bunici al caror organism este mai susceptibil la infectii.

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

• Vaccinul antigripal este indicat cu precadere persoanelor care prezinta un risc crescut de imbolnavire - adultii cu boli cronice precum bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), astmul, bolile cardiovasculare, dar mai ales copiii al caror sistem imunitar nu este dezvoltat complet.

• In cazul in care o persoana vaccinata a dezvoltat gripa, boala nu va mai avea aceeasi severitate, iar intensitatea simptomelor, dar si durata bolii vor fi mai mici. De asemenea, bolnavul nu va necesita spitalizare.

• Vaccinarea antigripala projeaza atat mama pe perioada sarcinii, cat si nou-nascutul timp de 6 luni.

Principalele riscuri ale vaccinului antigripal:

• Imbolnavirea poate avea loc. Vaccinul antigripal te protejeaza numai impotriva virusurilor gripale, nu impotriva racelilor sau a infectiilor respiratorii frecvente in anotimpul rece.

• Pot aparea anumite reactii adverse, precum prezenta starii de voma, cefalee, ameteli, durere in zona administrarii sau dureri musculare, febra si frisoane, insa toate aceste reactii sunt de intensitate mica.

Cine trebuie sa se vaccineze:

• Bolnavii cronici, adica cei diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, pulmonare, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, obezitate morbida, infectii cu virusul HIV;

• Femeile insarcinate;

• Persoanele cu varsta de peste 65 de ani;

• Personalul medical.

De cele mai multe ori persoanele care se vaccineza antigripal nu dezvolta gripa, totusi exista si riscul de imbolnavire. Astfel, 90-95% dintre persoanele vaccinate vor fi protejate de gripa, insa aproximativ 5-10% sunt vulnerabile in fata gripei din cauza anumitor afectiuni cronice pe care le prezinta si care le slabeste sistemul imunitar.

Sursa: bzi.ro


Scrie un comentariu

trimite