Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sunt deosebit de gustoase şi le consumăm zilnic, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că sunt la fel de cancerigene ca fumatul sau azbestul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat luni raportul în legătură cu riscurile asociate cu consumul de carne roşie şi carne procesată. Potrivit OMS, consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

Sunt deosebit de gustoase şi le consumăm zilnic, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că sunt la fel de cancerigene ca fumatul sau azbestul
Comentează 0

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a inclus carnea procesată, precum cea folosită în salam, cârnaţii, mici, carnea tocată, costiţă sau crenvurşti în grupul 1 de risc, categoria "cancerigenă pentru oameni", alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel. În această clasă de risc mai sunt alcoolul, azbestul şi ţigările.

Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de astfel de carne consumată", a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.

După apariţia acestui raport, şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, a atras atenţia că regimurile monoalimentare bazate pe carne pot fi dăunătoare.

"Sigur, acest lucru îl ştim de mai multă vreme. De data aceasta, Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente şi evidenţe. Trebuie să facem o distincţie între riscul prezentat de carnea procesată sau carnea roşie şi faptul că ele reprezintă un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmează acum să se determine câtă carne trebuie să mănânci ca să fii la risc. Or acest lucru nu este încă suficient studiat", a afirmat luni Olsavszky, citat de Agerpres.

Şeful Biroului OMS pentru România a amintit că japonezii au demonstrat, încă din anii '50 sau '60, relaţia între carnea afumată, peştele afumat şi apariţia cancerului gastric.  "Ceea ce noi recomandăm este acea dietă echilibrată: vegetale, fructe şi carne, care nu e foarte importantă. Numai că regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi dăunătoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dietă echilibrată numai pentru anumite lucruri: câtă sare, cât zahăr şi câte grăsimi. Pentru carne, încă nu. Aceasta ar fi următoarea etapă de cercetare", a adăugat Olsavszky.

Dailymail.co.uk scria vineri că OMS va introduce și carnea roşie pe lista cancerigenelor pentru că toate cercetările specialiştilor indică legătura incontestabilă dintre cancerul de colon şi consumul ridicat al acesteia. Carnea roşie nu trebuie eliminată complet din alimentaţie, pentru că este o sursă important de protein, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul, ci doar consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame (gătită) pe săptămână de carne de porc, vită sau miel.mai spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Mai multe informaţii pe această temă vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare, când OMS va face un anunţ oficial în acest sens, scrie presa britanică.

sursa: evz.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite