Succes peste așteptări, la Târgul Economiei Arădene!
Târgul Economiei Arădene, organizat în premieră de către Primăria Arad, Consiliul Județean și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Arad a fost considerat, de expozanți și vizitatori, un succes peste așteptări, cu contracte încheiate între unii dintre participanți și cu mii de vizitatori!
Aprox. o sută de companii locale și multinaționale din Arad au expus, pe 44.500 mp, unele dintre cele mai importante produse industriale ale Aradului. La evenimentele târgului au participat reprezentanții a 16 state, printre care două importante delegații de oameni de afaceri din Republica Populară Chineză.
Arădenii au putut vedea companii de top la nivel european și mondial din domeniul automotivelor și industria de material rulant, dar și branduri locale consacrate. Unele dintre firmele expozante au o tradiție de peste o sută de ani în Arad, altele duc mai departe povești de succes începute la mijlocul secolului trecut sau reprezintă afaceri clădite durabil după revoluția anti-comunistă. Diversitatea participanților, de la creatori de modă la mari jucători internaționali în industria grea, a reprezentat o panoramare asupra peisajului economic arădean actual.
Organizat într-un cadru modern, Târgul Economiei Arădene a reprezentat cel mai important eveniment business organizat în România în Anul Centenar. În cadrul evenimentului au fost organizate și conferințele internaționale „Tendințe și influențe în dezvoltarea regională”, „Economia europeană între Brexit și Noul Drum al Mătăsii”, „România 100: influențe sârbești asupra culturii Aradului”, „Turismul cultural, factor de dezvoltare euroregională durabilă”. Nu în ultimul rând, președinții Consiliilor Județene Arad, Timiș, Csongrad (Ungaria), Bacs Kiskun (Ungaria) și președintele Guvernului Provinciei Autonome Vojvodina (Serbia) au semnat vineri, la Arad, Memorandul de constituire a Consorțiului Cultural Euroregional Activarium, care va fi gestionat de Consiliul Județean Arad.
Demonstrația de robotică a trei școli arădene, Liceul Național de Informatică, Colegiul Național „Vasile Goldiș” și Colegiul Național „Moise Nicoară” a animat atmosfera în după-amiaza zilei de vineri, aducând în târg invențiile tinerilor arădeni creativi.
Nu în ultimul rând, o prezență inedită au constituit-o cele mai ușoare biciclete din lume, brevetate de profesorul arădean Dan Sobol, expuse la Târgul Economiei Arădene.
În mesajul său adresat mediului de afaceri arădean, cu ocazia Târgului Economiei Arădene, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, printre altele: „România prosperă pe măsură ce regiunile sale se dezvoltă şi sunt mai bine administrate. Din acest punct de vedere, judeţul Arad este unul dintre cele mai dinamice şi puternice din România. Economia locală beneficiază de un important ritm de creştere, este dominată de un sector privat puternic, bazat pe competitivitate industrială şi atractivitate investiţională.
Pentru fiecare angajat din sectorul public, Aradul are mai mult de 6 angajaţi în sistemul privat, cea mai mare proporţie de acest fel, cu excepţia Bucureştiului. Aradul este şi o regiune puternic conectată cu economia europeană, prin exporturile care în anul 2017 au depăşit 5% din exporturile totale ale României. Cred că reţeta succesului dumneavoastră datorează foarte mult parteneriatului dintre autorităţile locale şi investitori, fie ei cu capital românesc sau străin.
Roadele acestui parteneriat se văd la faţa locului – prin mediul de afaceri atractiv şi competitiv. Judeţul dumneavoastră beneficiază de aportul unor companii importante, cu realizări notabile în industrie şi agricultură. De la nume cu tradiţie în economia noastră, precum Astra Vagoane Arad, cu exporturi pe cinci continente, până la noii jucători din industria de vârf, antreprenorii locali contribuie decisiv la dezvoltarea economică şi socială în plan regional. Aradul este un exemplu de antreprenoriat şi administraţie bazat pe responsabilitate şi viziune. Prin eforturile oamenilor harnici şi dedicaţi din economia şi administraţia locală, Aradul continuă să fie un motor al schimbărilor în bine la nivelul României”.