Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Stâlpii de electricitate sună a Twin Peaks”

„Stâlpii de electricitate sună a Twin Peaks”
Comentează 0

           În anii '90 mulți dintre noi au fost fascinați de serialul „Twin Peaks”. Ecourile acestui film nu s-au stins nici acum. Se numește twinpeaksmanie. Așa că am folosit lansarea cărții „Ecouri din pădurea întunecată: evadări din Twin Peaks Antologie de poezie română contemporană”, volum coordonat de Andrei Mocuța, ca un prilej de a ne reîntâlni cu literatura bună și cu fanii serialului.

            În antologie semnează 30 de poeți din generații diferite, dintre aceia care intră în „lista” lui Andrei Mocuța. A rezultat o adevărată carte de poeme scrisă în stil lynchian. Pe coperta a patra a cărții, coordonatorul volumului precizează:

 

„Chiar dacă rezultatul poate părea unul eteroclit, nu am urmărit atât de mult coerența și cursivitatea poetică a celor 30 de voci, cât mai degrabă relevanța acestui volum ca fenomen autohton, într-o primă antologie de poezie românească dedicată lui David Lynch. Deși tema este unică și cât se poate de universală, în această carte bizară nu veți găsi doi poeți cu stiluri identice, ceea ce din punctul meu de vedere validează experimentul drept unul reușit.”

 

            Generos și lipsit de orgolii, Andrei Mocuța a invitat câțiva poeți din Arad sau originari din județ: Gheorghe Mocuța, Alin Ioan, Lucia Cuciureanu, Romulus Bucur și Felix Nicolau. Gest de apreciat pentru că astfel cititorii au avut ocazia să-i cunoască mai bine pe autorii arădeni. Mai ales că, în general, la mai toate întâlnirile literare organizată pe plan local sunt invitați doar scriitori din alte părți care, pe deasupra, sunt și bine plătiți din banii arădenilor. Iată că Andrei Mocuța vede altfel lucrurile și bine face.

            La întâlnirea cu cititorii de la librăria „Cărturești” (Complexul AFI) au participat alături de arădeni (Alin Ioan și Lucia Cuciureanu) și scriitorii timișoreni Simona Constantinovici, Anastasia Coste, Robert Șerban și Cristian Vicol. Iubitorii de literatură prezenți, deși afară erau 40 de grade Celsius, au aflat amănunte despre scriitorii prezenți, întâmplări terifiante din viața lor, coincidențe și stări de spirit care trimit la serialul lui David Lynch și Mark Frost. S-au citit texte din volum și s-a purtat o discuție interesantă cu cititorii. O cititoare i-a provocat pe scriitori să spună ce texte ale celorlalți le-au atras atenția. Altcineva a specificat că, înainte de a vedea filmul, a citit cartea lui David Lynch. În sfârșit, poeții au oferit autografe celor care și-au dorit cartea și care nu au fost puțini. Ceea ce infirmă îngrijorarea că nu mai există cititori de poezie și că literatura se scrie degeaba.

            De precizat că volumul a apărut în 2024 la o editură importantă din București, la „Tracus Arte”.

            Întâlnirea s-a derulat pe muzica filmului, creată de Angelo Badalamenti.

 

 

            Laura Palmer

Galerie foto (31)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite