Slovacia are în premieră o președintă. Victorie fabuloasă a unei activiste anticorupție, pro-UE
Sondajele efectuate la ieșirea de la urne și primele rezultate parțiale arată că Zuzana Caputova a câștigat a doua rundă a alegerilor prezidențiale din Slovacia.
Zuzana Caputova, o activistă anticorupție, cu mesaj pro-UE, a câștigat alegerile prezdențiale din Slovacia, devenind astfel prima președintă a țării.
Avocata era creditată cu 57,6% după numărarea a 14% din voturi, contracandidatul său, Maros Sefcovic, omul partidului aflat la guvernare, adunând doar 42,4%.
În urmă cu două săptămâni, Caputova câștigase foarte clar primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, cu 40,6% din voturi.
Votul pentru Zuzana Caputova exprimă nemulțumirea electoratului față de acțiunile partidului Smer aflat la guvernare, care a fost ținta protestelor organizate după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a logodnicei sale.
Zuzana Caputova a dus o campanie de succes, sub sloganul ”să luptăm împreună împotriva răului!”. Mesajul a avut ecou în rândul electoratului care a ieșit în stradă după asasinarea lui Kuciak, care investiga legăturile dintre oficiali ai statului și oameni de afaceri.
Popularitatea guvernului a scăzut dramatic în ultima vreme pe fondul acuzațiilor de corupție. Și asta în ciuda unor performanțe economice rezonabile.
Cine este Zuzana Caputova
La 45 de ani, Zuzana Caputova este vicepreședinta partidului pro-european Slovacia Progresistă, dar nu are experiență în politică. Ea s-a remarcat în 2016, când a câștigat un premiu pentru mediu, după o campanie pentru închiderea unei gropi de gunoi din orașul Pezinok, de lângă Bratislava.
Dincolo de mesajul pro-european și de politicile de mediu susținute, Zuzana Caputova și-a manifestat sprijinul pentru parteneriatul civil pentru persoanele de același sex și chiar pentru adopții, teme considerate controversate într-o societate predominant catolică.
În lipsa unor critici consistente și a unor contracandidați pe măsură, Zuzana Caputova s-a văzut atacată cu tot felul de teorii ale conspirației.
Printre acestea: că încearcă să impună o agendă pro-LGTB care ar aduce un ”haos moral” în societate, că nu este de încredere, fiind divorțată, că este candidata lui George Soros, scrie The Guardian.
Atacurile la adresa ei au apărut pe rețele sociale și diverse canale catalogate de Globsec, un think-tank de la Bratislava, drept ”canale de dezinformare pro-Kremlin”.