Șiștarovăț - o comună pitorească cu noi proiecte de investiții (FOTO şi VIDEO)
Comuna Șiștarovăț este atestată documentar la anul 1440, iar numele comunei este legat de cele șase izvoare de pe raza localității. Șiștarovîț înseamnă în limba slavonă „Satul cu șase izvoare”. Cele şase izvoare ale satului sunt denumite astfel: Valea satului, La Poncea, La Suricești, La Bugioni, La Feredeu, La țigani, și toate sunt izvoare de suprafață.
Comuna este compusă din localitățile Șiștarovăț, Cuvejdia, Labașinț și Varnița, unde mai sunt doar două familii.
Deși unitatea administrativ teritorială are o suprafață de 12.776 Ha, populația este destul de mică, doar 400 de locuitori. Cu toate că este la o palmă de loc de orașul Lipova, comuna s-a depopulat de prin anii ́78 - ́80 când a început migrația tinerilor spre orașe. Este o situație cu care se confruntă satul românesc de mulți ani, deși în ultima perioadă au început să fie căutate casele la țară, pentru că omul sa săturat de aglomerație și tumultul orașelor suprapopulate, unde stresul începe să creeze probleme tuturor.
Cadru natural de invidiat
Dacă ne uităm puțin la așezarea comunei Șiștarovăț vedem că este la doar 45 km distanță de municipiul Arad și la 10 km de Lipova, dar în același timp este așezată într-un cadru natural de invidiat, cu dealuri împădurite unde în prag de seară aerul curat inundă plămânii omului cu oxigen curat, iar stresul și aglomerația orașului sunt departe. Liniștea, pădurea și aerul curat sunt trei elemente de care omul de astăzi are atâta nevoie, iar acestea se găsesc din plin pe acest tărâm pitoresc.
Concurs de cicilism
Sâmbătă, am avut plăcerea de a sta de vorbă cu primarul comunei, Marinel Jurjescu care era prezent la concursul de ciclism ce s-a desfășurat și pe UAT – ul comunei Șiștarovăț, un concurs la care Primăria a fost parteneră împreună cu orașul Lipova. Concursul a adunat în jur de 350 de cicliști, iar cel mai mic ciclist avea doar şapte anișori. Startul s-a dat din Băile Lipova, iar traseul a urmat dealurile spre Șiștarovăț, apoi a traversat localitatea după care a urcat prin pădure înapoi spre Lipova.
Despre proiectele comunei
După concurs am discutat cu edilul Marinel Jurjescu despre problemele cu care se confruntă comuna, dar am vorbit în același timp și despre proiectele realizate sau cele care în curând vor prinde viață la Șiștarovăț.
„Primăria Șiștarovăț este una din cele mai mici din județ, iar în anul 2022 avem un buget de aproximativ 20 miliarde lei vechi. Din gradul de colectare taxe și impozite din anul 2021 s-a realizat un procent de 80%. Comuna Șiștarovăț este la 10 km de Lipova și 45 km distanță de Arad, fiind traversează de drumul județean DJ-572 care vine de la Lipova spre Cuvejdia. De acolo drumul se continuă spre localitatea Lucareț în județul Timiș, urmând traseul spre nodul de autostradă, cu o distanță de aproximativ 30 km. Consiliul Județean are un proiect finanțat, unde se așteaptă începerea lucrărilor pentru modernizarea prin asfaltare a DJ 572. Este un obiectiv mult așteptat de comuna noastră, pentru că o legătură cu autostrada ar duce și la o oarecare dezvoltare pe toate planurile în comună, dezvoltându-se în primul rând turismul ținând cont de relieful de la noi.
În ceea ce priveşte proiectele realizate anul trecut, trebuie spus că 2021 a fost un an bun, ținând cont de faptul că era pandemie, se lucra mai mult online ceea ce îngreuna munca tuturor, dar noi am reușit să întabulăm patru sectoare de teren intravilan. De asemenea, am reușit să achiziționăm un tractor multifuncțional cu agregate necesare, respectiv freză laterală și spate dar și cupă frontală, astfel încât să putem realiza o serie de lucrări edilitare în comună. Acest proiect a fost finanțat prin fonduri europene (AFIR), având o valoare de aproximativ 60.000 euro. Un alt proiect finalizat a fost reabilitarea rețelei de iluminat public, un proiect finanțat prin PNDL, care a prevăzut înlocuirea lămpilor vechi cu cele noi pe LED, acest lucru ducând la o economie substanțială, fiind vorba de 420 lămpi pe LED la nivel de comună. Pentru anul 2022, avem deja un proiect referitor la construcția unei capele mortuare, fiind eligibil prin C.N.I., unde avem finanțare, urmând să începem procedura de licitație și apoi ordinul de începere a lucrărilor. Un alt proiect depus este prin programul Anghel Saligny pentru asfaltarea a 6 km străzi în Șiștarovăț, urmând ca în etapa a II a să construim încă 4,5 km străzi tot în Șiștarovăț, iar odată cu finalizarea acestor două proiecte vom acoperi aproximativ 90% din străzile localității Șiștarovăț cu asfalt.
De asemenea, Am solicitat Ministerului Învățământului repartizarea unui nou microbuz, de data asta unul electric pentru transportul elevilor din comună (satele aparținătoare). Și fiincă ne dorim dezvoltarea comunei, sigur că am prevăzut sume din bugetul local de pe anul 2022 și pentru investiții, chiar dacă suntem o comună mică. Astfel că vom finanța realizarea unui teren sintetic în valoare de 200 mii lei, care se va construi în zona școlii din Șiștarovăț. S-a reactualizat şi amenajamentul silvic pe o suprafață de 250 ha, care va stabili o nouă cotă de masă lemnoasă, care va intra în veniturile administrației locale în plus pe lângă cele 500 ha pe care le avem.
Un alt proiect din bugetul local prevede construirea de trotuare pe aproximativ 1.100 m în Șiștarovăț, paralel cu drumul județean. Tot din bugetul local vom pava și curtea Primăriei, unde am prevăzut un buget de 100 mii lei, iar în localitățile aparținătoare am prevăzut bani din bugetul local pentru pietruirea de străzi. Tot pe anul în curs mai avem în plan demararea unui proiect pentru panouri fotovoltaice pe o suprafață de 1,5 ha, care va ajuta compensarea a 90% din consumul de energie electrică pe primărie, școală, grădiniță și iluminat public, proiect pe care îl vom depune la Agenția Fondului de Mediu. Avem în discuție depunerea unui nou proiect pe CNI pentru reabilitarea sediului Primăriei Șiștarovăț, pentru că este necesară o reabilitare și a clădirii administrative. Avem în plan extinderea rețelei electrice pe suprafața de extindere a PUG-ului în localitatea Șiștarovăț, un proiect prin Agenția Fondului de Mediu și tot prin AFM avem în plan și o stație de încărcare pentru mașini electrice. Urmează să demarăm un proiect pe PNRR pentru finanțarea construcției de drumuri agricole. Este vorba de un drum agricol modernizat care va pleca de la limita UAT Lipova (de la poligon ) până la intrarea în limita intravilan Șiștarovăț, care va deservi utilajele agricole astfel încât să nu mai fie nevoite să circule pe drumul județean. Mai avem încă un proiect prin CNI pentru introducerea rețelei de apă în localitatea Șiștarovăț, având în lucru studiul de fezabilitate și proiectul aferent. Dacă ar fi să vorbim de turism în comună putem spune că deja avem câteva spații de cazare, atât prin agenți economici cât și prin ONG-urile care activează pe raza comunei noastre. În localitatea Labașinț, firma de turism AGROVILAGE asigură cazare, masă și piscină pe perioada de vară și alte jocuri recreative într-o ambianță plăcută. Este amplasată într-un loc superb la 8 km de Șiștarovăț, într-un cadru natural de excepție, unde orice turist beneficiază de cele mai bune condiții în mijlocul naturii. Avem pe raza localității Șiștarovăț două tabere ONG-uri, una dintre ele fiind tabăra creștină «O mână întinsă», cum se numea sau după noua denumire «Alșaptelea izvor», care asigură aproximativ 150 locuri pentru copii în tabere cu cazare și masă și tot aici, spre Varnița, este tabăra «Prietenia», care asigură pe perioada de vară aproximativ 100 locuri de cazare într-o singură serie (mâncarea la comandă prin catering la Lipova). Tot în localitatea Varnița avem o tabără unde se asigură aproximativ 30 locuri cazare, dar sunt mai izolate fiind ideală pentru grupuri de tineri. Desigur că noi ca administrație suntem deschiși pentru orice investiție care ar aduce un plus valoare comunei noastre.
În încheiere, vreau să vă tarnsmit că vă așteptăm la Hramul bisericii de Sfânta Maria, în 15 august, în compania formației Lena Miclăuș. Și fiincă se apropie Sfintele Paște, vreau să urez tuturor colaboratorilor Primăriei Șiștarovăț, precum și locuitorilor comunei noastre , SĂRBĂTORI FERICITE ȘI UN PAȘTE BINECUVÂNTAT ALĂTURI DE CEI DRAGI!”, a declarat Marinel Jurjescu.