Siguranța copiilor dintr-o școală din județ este pusă în pericol din cauza obtuzității... unor șefi ai Poștei Române
Poșta Română a fost, după Revoluție, o vacă de muls pentru majoritatea celor care au ajuns la putere. A fost căpușată la greu, a fost și este folosită pentru a-i răsplăti pe unii și pe alții cu tot felul de funcții, în timp ce angajații de rând, la fel cum se întâmplă întotdeauna, din păcate, au avut și au de suferit. Dar nu despre ei este vorba în articolul de față, ci despre persoane cu funcții de răspundere care prin obtuzitatea de care dau dovadă, pun în pericol siguranța elevilor unei școli din județ.
Autoritățile locale din Macea au ajuns să se judece cu Poșta Română din cauză că doresc să demoleze o clădire a comunei, aflată în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Sânmartin, clădire aflată într-o avansată stare de degradare, care pune în pericol siguranța elevilor, dar și a trecătorilor. Dacă vă întrebați care este vina Poștei, vă spunem noi. Clădirea ce trebuie demolată are un perete comun cu fostul sediu al Poștei din Sânmartin, iar conducerea companiei refuză cu obstinație să își dea acordul ca Primăria să rezolve problema, cu toate că edilii comunei s-au angajat să consolideze clădirea învecinată. „Comuna Macea deține în proprietate, în localitatea Sânmartin nr. 372, chiar în centrul localității, o construcție care a avut destinaţia de «Cămin Cultural», edificată înainte de anul 1910, aflată într-o avansată stare de degradare. Din acest motiv clădirea nu mai este utilizată în prezent, fiind un real pericol pentru trecători, pentru elevii din localitatea care învață la școala din imediata apropiere a acestei clădiri și pentru oricine se aventurează să pătrundă pe sub porțile ei. Primăria comunei Macea a solicitat expertizarea tehnică a clădiri, expertiză care a concluzionat că se impune «autorizarea în regim de urgență a lucrărilor de punere în siguranţa prin demolare a construcţiei grav avariate a Căminului cultural din Sanmartin nr. 372». În acest fel «se pune în aplicare unica soluţie de înlăturare a pericolului iminent din cauza unor cedări parţiale sau totale ale componentelor structurale puternic degradate, având in vedere costul prohibitiv al reabilitării și consolidării clădirii afectate de degradări majore». Clădirea este lipită de sediul Poștei din localitate, construcție care este și ea foarte deteriorată. Practic nu mai poate fi utilizată și de aceea de o bună bucată de vreme Poșta nu mai funcționează în locația respectivă. Pentru a emite autorizația de demolare a clădiri proprietatea comunei Macea, primăria a solicitat de la Poșta Română, în calitatea sa de proprietar al imobilului învecinat, «acordul» privind demolarea acestei construcții prin adresele nr. 12612/06 12 2017 și nr. 413/15 01 2018 și nr.9005/01 12 2018 (transmise Direcției Regionale de Poștă Timișoara). Prin adresa nr. 6695/05.10.2018 DRP Timișoara arată că «nu este de acord cu demolarea clădirii», sec, fără un motiv anume”, povestește cu năduf Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.
„Refuz total nejustificat”
În aceste condiții, neavând acordul vecinului, Primăria nu poate emite autorizația de demolare. Potrivit edililor comunei Macea, refuzul Direcției Regionale de Poștă Timișoara este total nejustificat în condițiile în care, potrivit legii, proprietarul imobilului care urmează a fi demolat trebuie să prevadă în proiectul de demolare și să-și asume executarea măsurilor necesare consolidării construcției învecinate. „Imobilul în care a funcționat poșta din Sânmartin nu va suferi nici un neajuns întrucât Primăria va trebui să-l consolideze concomitent cu lucrările de demolare a fostului Cămin Cultural. La începutul lunii noiembrie 2018 a fost promovată de către Comuna Macea o acțiune în instanță căreia i s-a solicitat să constatate prin hotărâre refuzul nejustificat al Direcției Regionale de Poștă Timișoara și al Companiei Naționale de Poștă de a-și da acordul privind desfiinţarea construcţiei aflate în poprietatea comunei Macea, hotărâre care să țină loc de acord de demolare în vederea emiterii autorizaţiei de desfiinţare. Din păcate procesul poate dura mult, iar în tot acest timp cineva ar putea fi rănit sau clădirea Căminului Cultural să se autodemoleze. Culmea, în această din ultimă situație s-ar putea prăbuși și clădirea poștei din cauza stării sale fragile. Cu toate că este în interesul Poștei ca Primăria Macea să-i consolideze clădirea, acesta se opune în instanță acțiunii promovate de către Comuna Macea. În concluzie, Consiliul Local Macea a aprobat prin hotărâre demolarea fostului Cămin Cultural Sânmartin, iar Primăria nu poate să amenajeze zona respectivă din cauza opoziției manifestate de către Direcția Regională de Poștă Timișoara”, mai spune Otlăcan.
Glad Varga a început să facă demersuri la Ministerul Comunicațiilor
Situația fostului Cămin Cultural de la Sânmartin i-a fost adusă la cunoștință și deputatului liberal Glad Varga, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o recent în comuna Macea. Spre deosebire de mai marii Poștei, acesta a înțeles situația și în calitatea pe care o are a început să facă demersuri la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru rezolvarea problemei. „În urma vizitei pe care am făcut-o, la sfârșitul săptămânii trecute, în comuna Macea, mi s-a adus la cunoștință faptul că între autoritățile locale și Poșta Română există un conflict cu privire la un imobil situat în localitatea Sânmartin, aflat în imediata apropiere a Școlii Gimnaziale Sânmartin. Primăria comunei deține o clădire aflată în paragină, aflată în curtea școlii, clădire care reprezintă un real pericol pentru elevi. În aceste condiții, administrația locală a decis să o demoleze. Nu poate face însă acest lucru din cauza faptului că imobilul are un perete comun cu un spațiu aparținând Poștei. Deși au fost făcute nenumărate demersuri pe lângă conducerea Poștei Române, deși s-a găsit o soluție tehnică pentru a proteja clădirea Poștei, Primăria nu a primit acceptul pentru a-și demola propria clădire.
Având în vedere toate acestea vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este programul de funcționare al Poștei din Sânmartin?
- Este adevărat sau nu că spațiul aflat lângă clădirea Primăriei nu mai este folosit de Poșta Română?
- Dacă da, de când a fost abandonat și de ce a fost lăsat la rândul său în paragină?
- Având în vedere că siguranța elevilor este pusă în pericol, de ce conducerea Poștei Române refuză cu obstinație să își dea acordul pentru demolarea clădirii aparținând Primăriei?
- Își asumă oare conducerea Poștei Române consecințele unui eventual eveniment nedorit?”, se arată într-un document semnat de Glad Varga, deputat PNL de Arad, document ce conține un set de întrebări trimise pe 26 martie ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.