Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Şi tinerii din România beau această "otravă"! O adolescentă de 16 ani a murit după ce a consumat un energizant

Şi tinerii din România beau această
Comentează 1

O tânără în vârstă de 16 ani şi-a pierdut viaţa dintr-un motiv absolut stupid chiar în timpul unei vacanţe în Mexic. Nimănui nu i-ar fi trecut prin cap ca totul se va transforma într-o tragedie

 

Lanna Hamann a mers în vacanţă în Mexic cu prietenii ei şi părinţii acestora. Într-una din zile, ei au mers la plajă, iar adolescenta a băut un energizant. Mare greşeală! Lanna a adormit şi a suferit un stop cardiac subit. În ciuda încercărilor de resucitare şi ajutor medical, totul a fost în zadar.

 

Moartea tinerei a făcut înconjurul lumii, mai ales că era o fată sănătoasă şi o sportivă desăvârşită. Nu există niciun indiciu care să arate că ar fi murit de vreo boală, iar vestea tragediei a pus pe gânduri adolescenţi din întreaga lume.

Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecţiuni grave ale sănătăţii şi chiar şi la deces.

 

Medicul Hans-Peter Kubis, expert în nutriţie, atrage atenţia asupra efectelor pe care consumul excesiv de băuturi cu efect energizant le are asupra sănătăţii.Acesta susţine că o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are în componenţa aproximativ 13 linguriţe de zahăr şi 150 de miligrame de cofeină, adică echivalentul a patru ceşti de cafea instant, scrie Daily Mail.

 

 

Efectul asupra sănătăţii celor care consumă în mod regulat energizante este unul devastator, medicul spunând că băuturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, presiune arterială ridicată, probleme cu somnul, creşterea în greutate, spasme musculare, ameţeli şi senzaţie de vomă. Consumul acestui tip de băuturi în mod regulat poate cauza chiar moartea subită.

 

Rezultatele descoperite în urma unui studiu realizat la începutului acestui an l-au şocat pe Kubis, astfel încât acesta susţine că nu mai consuma niciun fel de băuturi acidulate, văzând ce efect au acestea asupra organismului.

 

"Deşi există dovezi clare conform cărora cofeină poate avea şi efecte benefice asupra corpului, precum performante cognitive imbunatatile, cu toţii suntem conştienţi că aceasta poate avea şi repercursiuni fiziologice grave. Fiecare persoană are un anumit grad de sensibilitate pentru cofeină, şi anumite persoane mai tinere sau cele care au probleme cardiovasculare se expun unor riscuri. De fapt cofeină are tendinţa de a bloca aportul de sânge care ar trebui să ajungă la muşchi, rinichi şi alte ţesuturi".

Conform medicului Hans-Peter Kubis, combinaţia alcool-zahar-cofeina poate păcăli creierul în a crede că se simte plin de energie, în timp ce restul corpului trebuie să se adapteze la efectele negative pe care aceste substanţe le au asupra corpului, care uneori pot duce chiar la moarte.

 

Doctorul Kubis susţine oamenii ar trebui să se ferească de băuturile energizante. Comparaţia energizantelor cu cafeaua solubilă sau ceaiul sunt nepotrivite, susţine medicul, deoarece acestea din urmă nu se pot consuma foarte rapid, fiind de obicei prea fierbinţi. Pe deasupra, ceaiul sau cafeaua se servesc în cantităţi mult mai mici, iar acestea nu conţin de obicei mai mult de 51 de grame de zahăr.

 

"Băuturile energizante au gust dulce, astfel încât ele sunt foarte atrăgătoare pentru copii sau tineri, în timp ce ceaiurile nu sunt atât de atractive pentru aceştia deoarece pot fi amărui. Şansele ca un tânăr să consume un echivalent de 150 miligrame de cofeină din ceai sau cafea sunt foarte mici, în timp ce şansele ca aceştia să consume şi o a doua cutie de băuturi energizante sunt foarte mari", a declarat doctorul Kubis.

 

Sursa: a1.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite