Sfaturi care îţi vor aduce o factură de gaze mai mică. Ce trebuie să faci
Izolarea termică a locuinței, utilizarea unui termostat și deschiderea largă a ferestrelor pentru perioade scurte de timp sunt câteva dintre măsurile care duc la scăderea facturii la încălzire cu câteva zeci de procente, potrivit informațiilor publicate pe site-ul E.ON România, care enumeră mai multe sfaturi pentru reducerea consumului de gaze.
"Înlocuiți centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forțat și cameră etanșă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensație (randament de aproximativ 96%), pentru a obține o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. Folosiți un termostat de ambianță care comandă funcționarea centralei ținând cont de temperatura setată în camera în care se montează și care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire", recomandă specialiștii, potrivit Agerpres.
În plus, este utilă montarea unui cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.
'Folosiți panouri solare pentru a reduce costurile de preparare a apei calde, întrucât aceste instalații pot acoperi până la 80% din necesarul de apă caldă menajeră al unei locuințe. Izolați termic pereții, acoperișul și ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire', mai spun cei de la E.ON.
De asemenea, ajută și izolarea îmbinărilor ferestrelor cu garnituri de etanșare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.
Consumatorii trebuie să se asigure și de funcționarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz.
'Reglați temperatura din locuința dumneavoastră în funcție de confortul dorit. În spațiile unde nu desfășurați activități zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute. Deschideți larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spațiile să se aerisească și să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsați ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp', mai recomandă experții.
Totodată, este util să izolați conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spații neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură. Asigurați-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator și aerul ambiental și aerisiți caloriferele de câte ori este cazul.
În ceea ce privește folosirea apei calde, este bine să setați din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menționat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât și apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.
Înlocuiți pe cât posibil băile în cadă cu dușuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă și implicit de gaze naturale. Pentru un duș se folosește de două sau chiar de trei ori mai puțină apă față de o baie în cadă. Folosiți capuri de duș low-flow (curgere lentă) sau baterii de cadă cu două trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apă caldă.
sursa: romaniatv.net