VIDEO Guvernul anunță noile restricții - Masca devine obligatorie și în spațiile deschise
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în localităţile în care se înregistrează o incidenţă de peste şase cazuri de SARS-CoV-2 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în aer liber, dar că vor exista şi anumite excepţii.
Au fost adoptate noile restricții care vor fi valabile în localitățile unde incidența trece de 6 la mie:
✔ Masca, obligatorie și în spațiile deschise
✔ Evenimente private- nunti, botezuri etc - doar pentru cei vaccinați și trecuți prin boala, cu max. 200 de invitați
✔ Carantină de noapte in weekend, valabila pentru cei nevaccinati
✔ Program redus la magazine
✔Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare
Masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, potrivit noilor măsuri adoptate sâmbătă de Guvern. Pe de altă parte, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat în briefingul de presă că vor fi și excepții, daând ca exemplu activitățile sportive în parc. Mai multe excepții de la obligația purtării măștii ar urma să fie decise luni prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne.
"La peste 6 la mie masca va fi obligatorie, dar vor fi si exceptii la anumite activități. Asta veti vedea luni când se va emite ordinul Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne care vor stabili și excepțiile, unde nu se poartă - de exemplu dacă sunt activități sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta, dar în zonele aglomerate unde este risc de infecție va fi obligatorie. Sperăm că ordinul să apară în cadrul zilei de luni.", a dec larat sâmbătă.", Raed Arafat.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ȘCOLILE
- permise cursurile cu prezență fizică indiferent de rata de infectare
- activitatea se suspendă în funcție de cazurile de infectare confirmate în clasă/școală
- pot fi utilizate testele rapide antigen din proba de salivă
CARANTINA DE WEEK-END, INFECTARE 6-7,5 LA MIE
- magazinele rămân deschise până la ora 22 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică
Rată infectare mai mare de 7,5%
- magazinele rămân deschise până la ora 22 de luni până duminică
BENEFICII PENTRU VACCINAȚI
-exceptarea persoanelor care au trecut prin boală de la carantina de noapte
REGULI STRICTE PENTRU NUNȚI ȘI BOTEZURI
- până la ora 24
- maxim 200 de persoane, sala să fie ocupată în proporție de 50%
- doar vaccinați, trecuti prin boală (interior/exterior)
RATĂ DE INFECTARE MAI MARE DE 6 LA MIE
COMPETIȚII SPORTIVE
EXCEPTII: copiii mai mici de 12 ani
competiții sportive în spații deschise/ închise
cu 1 m între spectatori, până la 50% din capacitate
doar vaccinați, trecuti prin boală
CINEMATOGRAFE/CONCERTE
până la 50% din capacitatea maximă
doar vaccinați, trecuti prin boală
TEATRE/FESTIVALURI ÎN AER LIBER
până la ora 24
4 mp pt fiecare persoană, participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului,
doar vaccinați, trecuti prin boală
SPECTACOLE DRIVE-IN
până la ora 24
ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii
grupuri de până la 4 persoane
doar vaccinați, trecuti prin boală
SĂLI DE SPORT, FITNESS
- până la 24.00
- cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
- doar vaccinați, trecuti prin boală
MITINGURI ȘI DEMONSTRAȚII
-maximum 100 de participanți, cu mască
- doar vaccinați, trecuti prin boală
ACCES ÎN RESTAURANTE, BARURI, CAFENELE
- până la ora 24.00
- până la 50% din capacitatea spațiului
-doar vaccinați, trecuti prin boală
MASCA OBLIGATORIE PE STRADĂ
- în toate localitățile unde rata de infectare depășește 6%
Guvernul urmează să valideze în şedinţa de sâmbătă, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei de COVID-19.
"Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori - n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces", a declarat, joi seara, la TVR, premierul Florin Cîţu.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.
Totodată, CNSU abilitează cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.
Hotărârea CNSU prevede şi utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori, dar şi majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.
Hotărârea mai prevede şi modificarea măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.
De asemenea, o prevedere importantă se referă la obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise în cazul incidenţei la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori.
Proiectul ar urma să fie introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern.
Pe agenda anunţată a reuniunii guvernamentale figurează un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute. În expunerea de motive se arată că proiectul de lege este construit pe baza unor principii, care orientează întreaga reglementare, şi care plasează în centrul demersului persoana dispărută.
Unul dintre principii se referă la "prioritizarea cazurilor de dispariţie", stabilind ca regula de ghidare a reglementării faptul că primele 48 de ore de la momentul dispariţiei prezintă importanţă crucială în ceea ce priveşte şansele de găsire a persoanei dispărute şi, după caz, de salvare a acesteia.
"Întreg proiectul stabileşte mecanisme administrative care urmăresc utilizarea intensivă în primele 48 de ore a resurselor deţinute de autorităţi sau puse la dispoziţie de parteneri, urmând ca ulterior activitatea de căutare să fie ghidată de datele şi informaţiile obţinute în acest interval critic", se arată în expunerea de motive.
Un alt principiu, cel al "rolului activ", instituie în sarcina autorităţilor publice o obligaţie pozitivă de obţinere a datelor şi informaţiilor necesare stabilirii faptului că o persoană este sau nu dispărută, precum şi de realizare din oficiu a activităţilor de căutare a persoanelor dispărute.
"În consecinţă, sesizarea unei dispariţii nu va fi niciodată refuzată pe motiv că persoana care o depune nu cunoaşte sau nu oferă toate datele necesare autorităţii pentru găsirea persoanei dispărute. De asemenea, căutarea unei persoane şi utilizarea anumitor metode de căutare nu este condiţionată de o solicitare expresă în acest sens", conform expunerii de motive.
În şedinţa de Guvern urmează să fie adoptate şi o serie de hotărâri în domeniul agricol. Acestea vizează schemele de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, pe cea referitoare la sectorul creşterii animalelor, pe cea de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine, dar şi stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu şi al plăţii pentru tinerii fermieri.
Printr-un alt proiect de hotărâre se va aproba modificarea şi completarea HG nr. 313/2017 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru dezvoltare durabilă, în sensul creşterii numărului de posturi de la 10 la 20 prin înfiinţarea în subordinea directă a conducătorului Departamentului, a Direcţiei strategii, programe şi proiecte de dezvoltare durabilă, condusă de un director.
Executivul va adopta, tot prin hotărâre, normativele de cheltuieli aferente organizării şi desfăşurării în România a Reuniunii miniştrilor apărării în format B9, în perioada 7-8 octombrie 2021.
Totodată, Guvernul va aproba Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Achiziţie avioane mediu-curier", proiect în baza căruia urmează să fie achiziţionate pentru dotarea Inspectoratului General de Aviaţie (I.G.Av.), din cadrul MAI, două avioane mediu-curier capabile să transporte minim 2 pacienţi în stare critică pe o rază de minim 2.000 km, valoarea estimată (cu TVA) a aeronavelor fiind de 147.681 mii lei.
CLICK AICI PENTRU VIDEO
Sursa: realitatea.net