Scurt interviu cu pr. dr. DHC Stefan Bratosin despre riscurile de a deveni sclavii inteligenței artificiale
Cu prilejul colocviului COMSYMBOL, organizat timp de două zile la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, profesorul univ. dr. Ștefan Bratosin la Universitatea ,,Paul Valéry” din Montpellier ne-a acordat cu amabilitate scurtul interviu de mai jos.
Reporter: Spuneți-ne, vă rog, ce este ComSymbol ?
Ștefan Bratosni: - Colocviul ComSymbol este un colocviu care are loc la doi ani odată, sântem acum la a patra ediție, deci sunt 8 ani de când am început să organizăm acest colcviu. Până acum a fost organizat numai în Franța și este pentru prima oară când îl organizăm în afara Franței și este privilegiul nostru să îl organizăm la Universitatea ”Aurel Vlaicu”, aici la Arad.
R: - Cine participă la lucrările colocviului?
Ș. B.: - Sunt participanți din 15 țări, ceea ce este un lucru foarte rar în manifestările științifice din domeniul științelor umane și sociale.
R: - Care ar fi tematica principală?
Ș B: - Tematica acestei conferințe este: ” A crede în tehnologie” și anume esste focalizarea spre mediatizare, mediatizarea viitorului și viitorul mediatizării. Este o temă de mare actualitate, credem noi și comunicările o dovedesc.
R: - Recent, celebrul și excentricul miliardar american Elon Musk a făcut o declarație alarmantă, afirmând că există realmente riscul ca în decurs de cîțiva ani, deci nici măcar un deceniu, inteligența artificială să depășească prin profunzimea capacității de gândire a minții omenești și să ne putem trezi conduși un soi de dictator informatic nemuritor, un Dumnezeu AL.
Ș B:- Vreau să vă spun că sunt profeții care se pot împlini sau poate nu se vor împlini și este clar nu numai faptul că ne vom trezi cu un ”dictator”, dar deja există o biserică a inteligenței artificiale în Statele Unite, care se numește ”Calea viitorului”, care a fost deja lansată de către un cercetător ce lucrase la Google înainte, în sfârșit e o întreagă istorie, inteligența artificială fiind privită acolo ca un Dumnezeu chiar.
R: - Tot de la Google, inventatorul Rey Kurzweil, făcea tot felul de predicții alarmante asupra viitorului omenirii (vom fi ținuți de către AL precum animalele în grădinile zoologice), deci credeți că va fi nevoie să ținem oarecum sub control această inteligență artificială, sau să ne lăsăm pur și simplu ”în mâinile ei”?
Ș B: - Eu cred că întrebarea nu se pune în felul acesta, căci evoluția tehnlogiei în decursul istoriei are un drum pe care omul nu l-a stăpânit, cred că ideea de a stăpâni tehnologia este o iluzie, ținând cont de cursa în care mintea, inteligența omului și interesele de tot felul îi mână pe oameni ...
R: - Cunoașteți mitul Golemului, de exemplu, sunt niște riscuri pe care trebuie să ni le asumăm?
Ș B: - Absolut și ca să ni le asumăm, trebuie să vorbim despre ele și tocmai de aceea cred că o astfel de manifestare ca cea de astăzi de la Arad este importantă, pentru că aici discutăm lucrurile acestea, sunt oameni care fac cercetări în domeniul acesta, care vin din 15 țări, deci conferința ne dă o viziune destul de largă despre ceea ce gândesc oameni din diferite culturi, din diferite regiuni politice, din diferite contexte sociale despre felul în care putem să integrăm în viața noastră ceea ce se întâmlă, adică această dezvoltare și punere în dificultate pe unde va a inteligenței umane de către inteligenșa artificială
R: - Mulțumesc și mult succes, dumneavoastră și ... omenirii!
A consemnat Vasile de Zărand