S-au dat sentințele pentru doi primari și un fost primar din județ, după ce au luat mită de la firme
Doi primari din județ și un fost edil-șef, trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită după ce ar fi cerut bani de la administratorul unei firme pentru "buna derulare" a unor contracte, au fost condamnați de Tribunalul Arad la închisoare cu suspendare.
Judecătorii Tribunalului Arad au decis condamnarea la închisoare cu suspendare a fostului primar al comunei Şicula, Aurel Radiţa, și a primarilor realeși Traian Balint (comuna Covăsînţ) şi Avram Teodor (comuna Almaş). Radiţa şi Balint au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Avram Teodor a fost condamnat la doi ani şi șase luni cu suspendare, toți primind sentințele după ce ar fi primit mită de la firme pentru „buna derulare” a unor contracte.
Conform sentinței publicate pe portatul Tribunalului Arad, cei trei au fot condamnați pentru infracțiunea de luare de mită și au termene de supraveghere cuprinse între trei ani și trei ani și jumătate, timp în care trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat, să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Tribunalul Arad a mai dispus ca fostul primar din Şicula şi primarul din Covăsînţ să urmeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune.
Pe parcursul termenului de supraveghere, Aurel Radiţa va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Şicula sau Consiliului Local Ineu.
Traian Balint va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Covăsânţ sau Consiliului Local Ghioroc, iar Avram Teodor va presta o muncă neremunerată, tot două luni, în cadrul Consiliului Local Almaş sau Consiliului Local Gurahonţ. De la Avram Teodor, Tribunalul a dispus confiscarea sumei de 4.000 de lei consemnată la CEC Bank.
Soluția Tribunalului Arad nu este definitivă și poate fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.
Mită pentru contracte
Potrivit unui comunicat de presă remis, la sfârșitul lunii iunie, de DNA Timișoara, în 5 decembrie 2014, Primăria Șicula a încheiat un contract de lucrări cu o firmă, în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, pentru asfaltarea unor străzi.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2015, pentru ”buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, primarul Aurel Radița ”a pretins și primit de la administratorul firmei (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei”.
”Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, inculpatul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei”, preciza comunicatul DNA.
La fel a procedat și primarul Teodor Avram, care în cursul anului 2015 a pretins ”cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei”.
Ultimii doi edili ar fi cerut banii tot ”pentru buna derulare a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților”.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, declara, la vremea respectivă, că cei doi edili realeși au fost suspendați imediat după alegeri, fiind înlocuiți de către viceprimarii stabiliți de cele două consilii locale.