Ruga de Sfântul Ilie de la Păiușeni (FOTO şi VIDEO)
Iată că după doi ani de pandemie în care Ruga Satului Păiușeni sau Ruga de Sfântul Ilie, a fost întreruptă, a dat bunul Dumnezeu ca acest obicei, această sărbătoare să poată avea loc din nou.
Duminică 17 iulie, de la ora 17.30, glasul preoților s-a făcut din nou auzit, înălțând rugăciune către preasfântul Dumnezeu acolo pe Valea Păiușenilor spre capătul de sus a satului, spre pădure, unde în urmă cu 32 de ani se punea pentru prima dată piatra de temelie a troiței. Un sobor de patru preoți, respectiv părintele pensionar Simion Păiușan, părintele Florin Oarcea de la Almaș, părintele Raul Bele, de la Secaș, și părintele Florin Gașpar de la Cărand, împreună cu părintele paroh Teodor Tripa au oficiat o slujbă religioasă, mulțumind lui Dumnezeu pentru faptul că a îngăduit ca din nou locuitorii satului Păiușeni să poată fi laolaltă în ceas de sărbătoare.
Obiceiul rugii la Păiușeni este însă mult mai vechi și întotdeauna se ține în duminica cea mai apropiată de Sf.Ilie. Au fost, de asemenea amintiți în rugăciune, printre altele toți cei care în urmă cu 32 de ani și-au adus aportul la realizarea actualei troițe. La eveniment au participat atât sătenii din Păiușeni, Chisindia și Văsoaia, cât și oameni din zonă care au dorit să ia parte la acest frumos eveniment.
După slujba religioasă și cuvântarea preoților, primarul comunei Chisindia, Ionel Pasca, a transmis un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, urându-le distracție plăcută tuturor, alături de cei dragi.
Sărbătoarea a continuat în acompaniamentul orchestrei și a soliștilor Petrică Neag, Gina Rus și alții.
De asemenea, la invitația primarului Ionel Pașca la eveniment au luat parte și europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc, și consilierul județean Simona Stan. „A fost o sărbătoare reușită organizată de Composesoratul Păiușeni, în colaborare cu Primăria Chisindia, o sărbătoare de care ne bucurăm cu toții. Mă bucură faptul că la noi se mai păstrează atât obiceiurile, cât și sărbătorile religioase cu sfințenie, ceea ce mă duce cu gândul că vom fi și pe viitor o comunitate bine închegată. Mă bucur că din nou putem fi împreună cu toții la astfel de evenimente care apropie oamenii unii de alții ceea ce este foarte bine pentru o comunitate cum este a noastră. Dumnezeu să ne ajute!”, a declarat primarul Ionel Paşca.