România se topeşte! COD ROŞU de caniculă: Astăzi, 44 de grade Celsius. PROGNOZA PE 3 ZILE
ANM a emis COD ROŞU de caniculă pentru Bucureşti şi 19 judeţe, valabil astăzi. Temperaturile vor creşte până la 44 de grade.
Interval de valabilitate: 01 iulie, ora 10 – ora 21
COD ROȘU
Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
COD PORTOCALIU
În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), în județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.
COD GALBEN
În județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.
PROGNOZA PE URMĂTOARELE ZILE
Duminică, valorile termice vor scădea în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, dar local disconfortul termic va mai fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a se situa uşor peste pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 35 de grade. În restul teritoriului, valorile termice diurne vor fi comparabile cu cele normale pentru această perioadă şi se vor încarda între 26 şi 32 de grade. Îndeosebi spre seară, instabilitatea atmosferică se va accentua, cu precădere în sud-vestul, sudul, centrul şi nord-estul ţării, dar şi la munte, unde vor fi vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritorului dar pe spaţii mici şi la o intensitate mai redusă.
În Capitală temperatura aerului va fi în scădere, dar disconfortul termic va mai fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a se situa uşor peste pragul critic de 80 de unităţi. 20-22 de grade dimineaţa şi 33-34 la amiază. Începând de seara, instabilitatea atmosferică se va accentua şi vor fi intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale.
Luni, vremea se va răci semnificativ faţă de duminică în toate regiunile şi va fi instabilă cu precădere în sudul, centrul şi estul teritoriului, precum şi în zonele montane. În aceste regiuni vor fi înnorări accentuate, averse local torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros şi fenomenele specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra între 18...20 de grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 29...30 de grade în vestul Dobrogei.
În Capitală, vremea se va răci şi va fi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului. 15-17 grade dimineaţa şi în jur de 25 de grade la amiază.
Sursa: realitatea.net