VIDEO | Proiect de 5 milioane de euro pentru Cetatea Șiria. Turiștii ar putea ajunge la ruine cu telecabina
Cetatea Șiria, monument istoric datând din secolul al XIII-lea, devine un punct de interes major pentru turiști. Sute de persoane ajung în fiecare weekend la ruine, de când a fost asfaltat drumul care duce în vârful dealului.
În urmă cu trei săptămâni, Primăria și Consiliul Județean au inaugurat un drum care leagă șoseaua principală de cetate, având o lungime de 4,8 kilometri, investiție care s-a ridicat la aproximativ un milion de lei.
”Înainte era un drum de pământ, realizat în anii 70 pentru releul de radio și televiziune, dar nu se putea parcurge decât cu mașini de teren. Imediat ce am finalizat asfaltarea, practic am fost luați cu asalt de turiști, pentru că am început să promovăm pe rețelele de socializare posibilitatea de acces la cetate”, a declarat, marți, primarul comunei Șiria, Valentin Bot.
Conform sursei citate, creșterea numărului de turiști s-a observat și în numărul de intrări la muzeul din localitate, care se află în parcul de la poalele dealului.
Dacă înainte de realizarea drumului doar câteva persoane urcau în fiecare zi la cetate, acum turiștii vin cu autocare din mai multe județe și chiar din străinătate. La sfârșitul săptămânii trecute, câteva sute de vizitatori au urcat la ruine.
”Am venit de la Szeged după ce niște prieteni din Arad ne-au spus că s-a făcut drum până la cetate. Este foarte frumos peisajul. Mergem pe traseu să mai vedem și Cetățile Șoimoș și Dezna”, a spus o turistă care a venit cu un grup de prieteni.
”Am văzut cetatea pe internet și ne-am interesat la primărie dacă există acces. Ne-am organizat mai mulți colegi și am venit cu un microbuz”, a spus o studentă din Timișoara.
Primăria și Consiliul Județean intenționează să obțină fonduri europene pentru conservarea și punerea în valoare a cetății, conform unui studiu estimându-se că investițiile se vor ridica la cinci milioane de euro.
Se are în vedere inclusiv instalarea unei telecabine, care să facă legătura între parcul central al localității – unde se află și Muzeul Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” – și ruinele din vârful dealului.
După realizarea proiectului, la cetate ar urma să aibă loc mai multe evenimente culturale anuale, inclusiv un festival medieval.
În prezent, dealul pe care se află ruinele este frecventat de practicanții de planorism, parapantism sau mountain bike.