Profile în câteva „linii”: IONEL BULBUC
A interpretat personaje în peste 20 de spectacole, pe scena Teatrului clasic „Ioan Slavici”, unele sub direcția scenică a unor importanți regizori, probând SERIOZITATE și PROFESIONALISM, ca abordare, dar nu a fost distribuit nicicând într-un rol principal, poate și pentru că terminase secția de Teatru a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest și nu UNATC sau probabil, nu „s-a bătut” suficient pentru obținerea unor partituri importante, explicații, desigur subiective.
Dar pe IONEL BULBUC, originar din Bistrița, județul Bistrița Năsăud, îl găsim elev la Liceul din Sântana, student la Timișoara și apoi actor la Arad, din ianuarie 2003, deci perfect integrat în zona noastră. I-am apreciat dintru început DINAMISMUL, confirmat apoi prin faptul că după doar doi ani de la angajarea la Teatrul arădean, în perioada 2005- 2008, modera o emisiune matinală, în direct, la Info TV și apoi realiza și prezenta, în direct, „Revista presei”, la Vest TV, așa încât nu ne surprinde că, timp de trei ediții, a coordonat „partea” culturală a Proiectului „Trei pentru Arad” (social, turistic, cultural), inițiat de primarul de atunci, Gheorghe Falcă. Este proiectul care a determinat întrarea lui IONEL BULBUC în politică, îndeplinind, de-a lungul anilor, funcțiile: consilier local, consilier județean, director al Centrului Cultural Județean, viceprimar al Aradului.
În prezent, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, APRECIEM strădania de a se realiza modernizarea/reabilitarea COMPLEXULUI MUZEAL ARAD, inaugurat în anul 1912, un patrimoniu cultural de peste 137.000 de bunuri culturale, în 30 de Colecții, cu o inestimabilă valoare națională și europeană. Să reținem că investiția este de 12,7 milioane lei din fonduri ale Consiliului Județean, efectuându-se intervenții substanțiale (ultimele s-au desfășurat în anii 1970-1980) a sălilor de istorie, de arheologie, a fostelor depozite și birouri, precum și extinderea finalizată în anul 2022, a spațiului expozițional, dedicat vechii Pinacoteci. Este INEXPLICABAL că Muzeul arădean nu s-a hotărât încă dacă are o secție de artă sau un Muzeu de artă, apărând în spațiu public ambele sublinieri, și, mai ales, este REGRETABIL că de ani de zile se află la ETAJUL AL DOILEA, la FINAL DE CORIDOR, la Biblioteca județeană, o situație ABSURDĂ și PARADOXALĂ, ce nu am identificat-o, ca urmare a documentării noastre, la Muzeele din proximitatea urbei noastre: BAIA MARE, SATU MARE, TIMISOARA, BRAȘOV, ORADEA, SIBIU, care au imobile distincte pentru Muzeul de artă sau în cadrul Complexului Muzeal și NU ÎNTR-UN SPAȚIU MARGINAL AL UNEI ALTE INSTITUȚII. Ne place să credem că achiziționarea de către Consiliul Județean a unui imobil pe strada Unirii (Nota bene!), va însemna nu numai un spațiu pentru un binemeritat Muzeu de etnografie, care are, în depozite, peste 15.000 de piese, ci și pentru un Muzeu de artă.
Apreciem modalitatea de a se promova stațiunile MONEASA și CĂSOAIA prin activități culturale, dar, în primul rând, prin investiții în infrastructura spațiilor de cazare, în special, pentru tineret și elevi și nu numai, la prețuri mici, accesibile tuturor celor interesați. Precizăm și inițiativa lăudabilă, aflată în faza de proiectare tehnică, privind reabilitarea energetică a Bibliotecii județene, un imobil emblematic pentru Arad, realizat în anul 1909.
Două situații mi-au rămas în memorie, avându-l ca protagonist pe IONEL BULBUC: sprijinul, pe care l-a acordat, la modul firesc, pe scenă, unui coleg, aflat în mare dificultate și momentul, în care s-a retras instantaneu, nedorind să participe, nici măcar ca prezență, la „decimarea” unui superior, pe linie ierarhică. S-ar putea să nu vă impresioneze aceste situații, dar ele sunt elocvente pentru IONEL BULBUC-omul, întotdeauna SENSIBIL și ALTRUIST, nu umil față de „șefi”, ci LOIAL echipei și colaboratorilor.
Cred sau îmi place să cred că IONEL BULBUC nu a făcut carieră în politică și în administrație, sprijinindu-se pe „relații și pile”, ci, în principal, prin HĂRNICIE și BUN SIMȚ, calități rarisime în ziua de azi, de aceea, cred în viitorul său, curând sau de perspectivă, fiind convinsă că în oricare dintre situațiile publice, ce-i vor fi hărăzite, va proba calități umane, ce îi vor conferi o reală vizibilitate.
Iar, în final, urarea este ca întotdeauna, SUCCES în continuare!
Lizica Mihuț