Profesorii au protestat în faţa Primăriei împotriva Ministerului Educaţiei
În cursul zilei de astăzi, mai mulţi profesori s-au adunat în faţa Primăriei Municipiului Arad pentru a atrage atenţia asupra haosului produs de Ministerul Educaţiei Naţionale în învăţământul românesc.
Mai multe cadre didactice au creat un eveniment pe Facebook numit „Educaţia Înseamnă Viitor” , eveniment la care mai mult de 400 de persoane s-au arătat interesate. Cadrele didactice se plâng de faptul că sindicatele nu fac nimic pentru a semnala probleme din învăţământul românesc, aşa că au decis să ia problema în proprile mâini. Profesorii se plâng de: încălcări ale Legii Educației Naționale, ordine publicate și apoi retrase, ordine date și nepublicate în Monitorul Oficial, manuale care nu au ajuns la timp pe băncile elevilor, planul de școlarizare (cu tăieri și transformări) publicat cu foarte mare întârziere și care a bulversat elevii aflați în prag de Evaluare Națională 2019 cât şi pe părinții și profesorii acestora, încercarea de schimbare a statutului disciplinei Educație fizică, la clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, predate acum de profesorii cu specializare EFS, în lecții predate de învățători, fără specializare şi așa-zisa viziune „Educația ne unește” . „Protestăm deoarece am ajuns la concluzia ca Ministerul Educaţiei Naţionale, din păcăte, prin deciziile luate a încălcat de multe ori metodologia, a încălcat chiar Legea Educaţiei Naţionale, a dat ordine care nu au fost respectate sau care au fost de fapt a doua zi anulate sau nerecunoscute. Scopul protestului este acela de a atrage atenţia asupra problemelor existente în educaţie şi sperăm ca şi colegii din alte judeţe vor prinde curaj şi ni se vor alătura demersului” , ne-a spus Paul Barta, inspector şcolar şi organizator al protestului. La rândul lor, mai mulţi profesori ne-au declarat că sunt total nemulţumiţi de situaţia MEN şi că ceea ce se întâmpla acolo este inacceptabil deoarece îşi bat joc de viitorul copiilor. Un profesor de geografie ne-a relatat despre eroarea ministerului care a scos „din greşeală” geografia ca probă de bacalaureat, spunând că astfel de greşeli sunt inadmisibile. De asemnea, au fost plângeri şi la adresa viziunii pe educaţie a Ecaterinei Andronescu în care informatica nu se regăseşte ca materie de bacalureat.
Ieneşescu susține protestul
Am luat legătura inclusiv cu liderul Sindicatului Democratic din Învățământul arădean, Dănuț Ieneşescu, pentru a comenta cele petrecute şi care a participat la rândul său alături de profesori la protest: „Protestul este organizat de un grup de profesori nemulţumiţi de situaţia învăţământului în acest moment, în special de modul pompieristic şi graba adoptării de acte normative care trebuie aplicate de azi pe mâine fără consultarea partnerilor sociali. Sunt, am fost şi voi fi alături de colegii mei atâta timp cât au încredere în activitatea pe care o desfăşor. În ultimele zile am fost alături de colegii din cele 16 şcoli în care clasele de liceu s-au transformat în clase profesionale, am înaintat memorii spre federaţie, am vorbit inclusiv cu doamna ministru, Ecaterina Andronescu, cu privire la situaţia din Arad, am fost alături de colegii de la Pecica care au protestat la inspectorat” , a declarat liderul sindicatului.
IŞJ se delimitează de protestatari
Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad s-a delimitat ferm de acţiunile profesorilor şi i-a îndemnat să rezolve această problemă prin dialog. Aceştia au declarat că sunt chiar deschişi în ceea ce priveşte această problemă şi că îşi iau angajamentul de a „analiza și a transmite spre Ministerul Educației Naționale orice propunere documentată și justificată care vizează îmbunătățirea și menținerea echilibrului sistemului de învățământ”, se arată în comunicatul emis de cei de la IŞJ Arad. În scandal s-a implicat inclusiv inspectorul şcolar general, Anca Stoenescu, care se arată indignată mai mult de acţiunile inspectorului şcolar care a participat la protestul de astăzi decât de problemele din învăţământul arădean.