FOTO | Procurorii arădeni, despre traficanți: I-am urmărit șase luni, aduceau migranții prin Bulgaria și Serbia
Gruparea infracțională care trafica migranți spre Spațiul Schengen era finanțată din Turcia și introducea ilegal în România străinii prin Bulgaria și Serbia, aproximativ jumătate dintre suspecții pe numele cărora au fost emise mandate de aducere ajungând la DIICOT Arad, unde sunt audiați pe parcursul zilei de joi.
Procurorul de caz din cadrul DIICOT Arad, Bogdan Diaconescu, a declarat, joi, că perchezițiile desfășurate în București și câteva județe ”vizează destructurarea unui grup infracțional organizat care acționează în vederea traficării de migranți, scopul membrilor grupului fiind obținerea de importante beneficii materiale”.
”Cercetările au relevat faptul că migranții sunt introduși fraudulos în România din Bulgaria și Serbia, aduși până acolo din Turcia. Ei sunt transportați și adăpostiți în diferite locații din România, după care se încearcă trecerea frauduloasă a frontierei româno-maghiare”, a declarat procurorul.
Conform sursei citate, gruparea este finanțată din Turcia, iar peste 20 de suspecți au fost identificați până în prezent, jumătate dintre aceștia fiind aduși deja la DIICOT Arad pentru audieri.
”Au avut loc consistente operațiuni de monitorizare a activităților infracționale pe aproape jumătate de an, răstimp în care am interceptat cinci transporturi de migranți, cel mai important fiind de la Vărșand, la sfârșitul anului 2016”, a mai declarat procurorul Bogdan Diaconescu.
Șeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Cosmin Popovici, a declarat că ”fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite, unii recrurtau migranții, alții îi transportatori, îi găzduiau, iar alții încercau să îi treacă frontiera de stat”.
Suspecții riscă până la zece ani de închisoare pentru trafic de migranți.
În luna decembrie, poliţiştii de frontieră de la Vărşand au descoperit 42 de migranţi, între care 18 copii, cel mai mic având doar două luni, care solicitaseră azil în România şi voiau să iasă ilegal din ţară, ascunşi într-o cisternă.
La volanul automarfarului cu cisternă se afla un român în vârstă de 48 de ani, din judeţul Sălaj.
”În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sunt 41 de cetăţeni irakieni şi un marocan, 24 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 52 de ani şi 18 minori, cel mai tânăr având numai 2 luni, toţi solicitanţi de azil în România”, se arăta într-un comunicat de presă remis la acea vreme.
CITEȘTE ȘTIREA INIȚIALĂ: Procurorii DIICOT Arad au descins la traficanți de migranți. Gruparea era finanțată din Turcia