Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Primul dialog local organizat de Comitetul Regiunilor la Arad

Vineri, 5 octombrie 2018, între orele 12.00 şi 14.00, în sala Regele Ferdinand din cadrul  Palatului Administrativ va avea loc prima dezbatere cu cetăţenii organizată la Arad de Comitetul Regiunilor (CoR).

Primul dialog local organizat de Comitetul Regiunilor la Arad
Comentează 0

Alături de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, membru în Comitetul European al Regiunilor de 8 ani de zile, se va afla istoricul şi politicianul austriac Franz Schausberger, afiliat cu Partidul Popular Austriac (ÖVP) şi fost președinte al statului federal Salzburg.

Suntem onoraţi să avem un dialog local în organizarea Comitetului Regiunilor. Vor fi două ore de dezbateri locale între ceea ce înseamnă Europa şi administraţiile locale, între ceea ce înseamnă dinamismul Uniunii Europene şi condiţiile optime pe care trebuie să le asigurăm cetăţenilor datorită acestei structuri politico-administrative. Sperăm că vom reuşi să punem Aradul pe această hartă importantă a dialogurilor locale., a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Publicul anticipat al acestui eveniment va fi format din studenți, membri ai societății civile, organizații non guvernamentale şi oameni politici.

„Europa începe în Arad” este primul dialog local în organizarea Comitetul Regiunilor în oraşul de pe Mureş şi al patrulea din România după  cele care au avut loc la Cluj, Bacău şi Miercurea Ciuc.

 

 

***

 

Franz Schausberger, născut în 5 februarie 1950, este un istoric și politician austriac afiliat cu Partidul Popular Austriac (ÖVP). În perioada 24 aprilie 1996 – 28 aprilie 2004 a fost președintele (landeshauptmann) statului federal Salzburg.

  • Tinerețe, educație și începutul carierei politice

Schausberger s-a născut la Steyr, Austria Superioară, unde a urmat școala generală și a luat examenele Matura[1] în 1968 cu distincție. Și-a continuat studiile la Universitatea din Salzburg, unde a primit Doctoratul în Filosofie în 1973.

În timpul studiilor sale, a activat ca președintele Asociației studenților austrieci la Universitatea din Salzburg. Din 1971 până în 1979, Schausberger a fost Secretarul parlamentar al partidului ÖVP în parlamentul regional al Salzburg.

Schausberger este căsătorit cu Heidi Schausberger-Strobl din 1988 și are 3 copii.

 

  • Viața politică

Între anii 1976 – 1980, Schausberger a fost președintele organizației tineretului ÖVP Salzburg și membru al parlamentului regional din Salzburg între anii 1979 – 1996. Din 1979 până în 1989, a fost Secretarul General al ÖVP Salzburg. Între anii 1989 – 1996 a fost președintele grupului parlamentar al ÖVP în parlamentul regional din Salzburg.

Între anii 1996 și 2004, timp în care a activat ca Landeshauptmann al Salzburg, a inițiat, printre altele:

  • Construirea stadionului de fotbal Salzburg-Kleßheim
  • Construirea Muzeul de Artă Modernă din Salzburg (Museum der Moderne Salzburg) situat pe muntele Mönchsberg
  • Reconstruirea teatrului Casă pentru Mozart (Kleines Festspielhaus)
  • Construirea Muzeului Salzburg (cunoscut în trecut ca Muzeul Carolino Augusteum) situat la Mozartplatz
  • Înființarea Universității Particulare de Medicină Paracelsus din Salzburg

În negocierile dintre 1997 și 2001, Schausberger a reușit să atragă siguranța financiară a ministerelor responsabile pentru:

  • Modificarea Universității Mozarteum din Salzburg
  • Construirea campusului universitar Unipark Nonntal

În 2004, Schausberger s-a retras din toate birourile politice din Salzburg.

Din 1996, este reprezentantul Statului federal Salzburg în cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) al Uniunii Europene. Din 2004 – 2006, a activat ca președintele Comisiei pentru Afaceri Constituționale și Guvernanța Europeană în cadrul CoR, iar din ianuarie 2006 este vice-președintele Partidului Popular European (PPE) în cadrul CoR. Este președintele Grupului de lucru privind Balcanii de Vest din cadrul CoR. În octombrie 2016, a fost ales pe post de Consilier Special pentru Comisia Europeană pentru Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, în special pentru Balcanii de Vest și Ucraina.

  • Viața academică

În 1992, Schausberger a înființat institutul de cercetare pentru studiile politice-istorice „Dr.-Wilfried-Haslauer-Bibliothek” în Salzburg, iar de atunci deține titlul de președinte.

În 1996, s-a calificat în cadrul Universității din Salzburg cu un tratat de calificare despre agitația naziștilor în parlamentele regionale din Austria. Este profesor de istorie modernă austriacă la Universitatea din Salzburg. În 2008, i-a fost acordat titlul onorific „profesor emerit” de către Universitatea de Vest Maghiară din Sopron (Ungaria). În 2018, a fost distins cu Doctor honoris causa de către Universitatea Alexander-Moissi din Durres (Albania).

Schausberger, care ține cursuri la Universitatea din Salzburg și la alte câteva universități europene, a publicat până acum numeroase cărți și peste 150 de articole despre istoria și politicile Austriei și despre Uniunea Europeană.

În 2004, Schausberger a înființaț Institutul Regiunilor din Europa (IRE) în Salzburg și deține de atunci poziția de Președinte al Consiliului de conducere.

După plecarea din scena politică din Salzburg, Schausberger s-a îndreptat spre domeniul afacerilor și în prezent administrează compania „Analiza și conceperea proiectului european (EPAC)”.

 

[1] echivalent Bacalaureat în unele state europene

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite